Život na moru, mirisi, boje, morske dubine, ribarske mreže opisuju radove mlade slikarke Ane Bogdanović, čija će izložba „Mreže/ Nets” biti svečano otvorena u sredu, 18. novembra u 19 sati, u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947”.

Mreže su svuda oko nas – društvene mreže, mreže gradova, životinja pa sve do najviših kosmičkih mreža. Za Anu Bogdanović, mreža simbolizuje odvajanje dobrog od lošeg. Dobro predstavlja čovekovu vertikalu, veru u dobro, u Boga.

„Moje mreže su duhovne mreže koje govore pre svega o mitskim vrednostima čoveka, prikazane kroz mitska bića. Radim sa materijalima iz prirode, plodovima mora i posebnim načinom nanošenja, kreiram strukturu površine. Tako dobijam određene oblike, koji simbolično odgovaraju temi”, objašnjava autorka.

Nestvarni prizori Mediterana, prelepa jutra u Herceg Novom, ribarske mreže, guštanje, ostavili su snažan pečat na autorkin život, i upravo izložba „Mreže”, kako Ana kaže, prikazuje duboke predele njene duše.

„Kroz slikanje prenosim emocije na platno i tako uspostavljam kontakt sa publikom. Ta savršena povezanost, sinergija koja se u tom trenutku dešava sa publikom, mene inspiriše. Smatram da je umetnost transformacija duha u nesto opipljivo čija energija biva lako otkrivena oku posmatrača. Nanoseći guste namaze boje, živim pokretima na različite dimenzije platna, otkrila sam značaj samog procesa stvaranja, kao i krajnjeg ishoda – umetničkog dela”, kaže Ana Bogdanović.

Foto: Marko Edge

Profesor slikarstva Miodrag Elezović, Anina dela opisuje kao „osluškivanje svetlosti. Ana kаo da želi da natera sunce da sija usred olujnih oblaka. Njena platna izgledaju sasvim ubedljiva da je apstraktna fantastika njihovo pravo područje.”

Ana Bogdanović iza sebe ima veliki broj grupnih izložbi, dok četiri, za nju veoma posebne, četiri samostalne prikazuju njen život. Izložbe „Intuicija”, „Iskra”, „Apokalipsa” i „Mreže”, nastale su kao rezultat njenih pojedinačnih, emocija, toliko snažnih da vas dodiruju.

Izložbu „Mreže” možete pogledati do 26. novembra, u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947”.

Foto: Marko Edge


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.