U petak, 22. januara u 19h u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika grada Beograda u UK Stari grad biće otvorena izložba “Nikola Nestorović – Portret jedne epohe”.

Decenije na prelomu vekova – dugog devetnaestog i kratkog dvadesetog – predstavljaju razdoblje kulturnog, naučnog i političkog uspona Srbije, ostvarenog delovanjem izuzetnih pojedinaca.

Visoko obrazovana građanska i intelektualna elita, neumornim delovanjem u okviru sopstvenih profesija i aktivnim sudelovanjem u javnom životu Beograda, doprinela je ubrzanom kulturnom i društvenom napretku. Upravo tokom tog perioda odigrala se i najupečatljivija transformacija Beograda iz orijentalne varoši u evropski grad, prvenstveno stvaralačkim delovanjem prve generacije arhitekata rođenih u Srbiji, školovanih na Velikoj školi, a specijalizovanih u inostranstvu, pre svega u Nemačkoj.

Jedan od najproduktivnijih stvaralaca te generacije bio je arhitekta Nikola Nestorović (1868, Požarevac – 1957, Beograd). Veći deo njegovog obimnog stvaralačkog rada, ostvarenog u Beogradu, i danas predstavlja okosnicu istorijskog jezgra grada, što potvrđuje i broj od 12 zdanja koja su utvrđena za kulturna dobra.

Projektantski opus, nastajao je u prve tri burne decenije dvadesetog veka (1899–1927), tokom kojih je srpska arhitektura prešla put od konzervativnog akademizma i romantizma preko secesije i nacionalnog stila do konsolidacije modernizma.

Nestorovićevo stvaralaštvo oscilira između akademizma i secesije, unoseći u graditeljstvo Beograda srednjoevropski duh, pre svega uticaje berlinske arhitekture. Pored toga što su definisala urbano tkivo grada, dela Nikole Nestorovića su pomerala granice stvaralaštva u Srbiji, počevši od zgrade Uprave fondova – današnjeg Narodnog muzeja, Beogradske zadruge i hotela „Bristol“, Zgrade sa zelenim pločicama, Grand pasaža, a kasnije i Univerzitetske biblioteke i zgrade Tehničkog fakulteta.

Nestorovićev privatni život bio je duboko isprepleten s profesionalnim, gradeći jedinstvenu sliku poželjnog kulturnog modela.

Izložba “Nikola Nestorović – Portret jedne epohe” premijerno je prikazana u maju 2019. godine u galeriji ULUS-a.”

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.