Izložba o Miri Banjac Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada, autora Zorana Maksimovića biće otvorena večeras u 18.30 časova u Galeriji Centra za kulturu Sopot, čime će ujedno biti svečano otvoren i Filmski festival u Sopotu, 49. po redu.

Mirjana Mira Banjac je često smatrana jednom od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije, čija je bogata filmska, pozorišna i televizijska  karijera ovenčana najvišim esnafskim nagradama.

Maksimović, koji je i autor publikacije koja prati izložbu, istakao je da je “umetnost Mire Banjac priča o njenom putu ka sebi samoj i ka samom vrhu glumačke umetnosti, dokle je i stigla od Erdevika dovde, danas. Mira Banjac je ličnost snažna po umetničkom i stvaralačkom u sebi, mnogostruko talentovana, umetnik je svestrane imaginacije, koji sa lakoćom održava ravnotežu između polova komičnog i tragičnog u liku. To upravo i pokazuje neponovljivost njene glumačke ličnosti. ”

U uvodu pomenute publikacije, sama Mira Banjac je rekla kako je ponosna na te velike žene koje je predstavljala, i da je u traganju za svojim glumačkim personalitetom od uloga Šekspira, Šoa, Nušića, Sterije, preko Plauta, Kovačevića i Držića, ipak domaći dramski teskt njeno opredeljenje, a da je njena teatarska vokacija „žena iz naroda“.

„Mislim da je život jedna od najvećih studija za glumca. Treba posmatrati ljude i umeti uhvatiti njihove glavne osobine. Ljudi treba da znaju da li nešto mogu da rade, nije dovoljno samo da prija sujeti. Ja znam da glumim, tu sam dobra” (Mira Banjac)

Na izložbi posvećenoj ovoj doajenki našeg glumišta biće predstavljen deo njenog bogatog stvaralačkog opusa na televiziji i filmu. Izložba će biti postavljena do 17. Jula.

Na ceremoniji otvaranja festivala u Sopotu, Miri Banjac će biti uručena počasna nagrada “Statueta slobode” za doprinos filmskoj umetnosti.

Takođe, ova nagrada će, posthumno, biti uručena i jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskih montažerki, Veri Baronijan.

Stvaralaštvo Vere Baronijan je tematski izuzetno raznovrsno, veoma uspešno se ostvarila u radu na televizijskom,  filmskom, muzičkom i dokumentarnom programu. Karijeru je počela u Avala filmu, a nastavila je u TV Beograd i tu ostala sve do odlaska u penziju. Posebnu pažnju u njenom opusu zaslužuje film „Tango je tužna misao koja se pleše”, koji je realizovala s rediteljem Purišom Đorđevićem. Tu  su i ostvarenja “Povratak lopova”, “Senke uspomena”, serijal o “Golom otoku” i drugo. Verin rad je primećen, hvaljen i nagrađivan. Upravo to je napisao reditelj Žarko Dragojević kada je, kao predsednik Komisije Udruženja filmskih radnika Srbije, predložio njeno životno delo za dodelu Posebnog priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi, rekavši : „Vera Baronijan je učinila mnogo za afirmaciju uloge filmskog montažera u procesu nastajanja filmsko-televizijskog dela. Karijera i radni vek za uzor!”

U ponedeljak, 12. jula, sa početkom u 13 časova u Galeriji CZK Sopot biće organizovana panel diskusija sa nazivom “Mira Banjac – Život za film ili sa filmom”. U panelu će učestvovati Mira Banjac, Tatjana Nježić, novinarka lista “Blic” i publicista, Radoslav Zelenović  – upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, dr Zoran Maksimović, teatrolog i kustos Pozorišnog muzeja Vojvodine, Milan Nikodijević, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i filmski autor i publicista i Aleksandar Avramović, umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu

Počasne filmske projekcije posvećene Miri Banjac filmovi Zima i Ruski car biće održane u ponedeljak , 12. jula  od 15 časova.

Program svečanog otvaranja 49. Filmskog festivala u Sopotu:

Nedelja, 11.7.2021.

18:30

Otvaranje izložbe „Lica Mire Banjac“ Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada, u Galeriji CZK Sopot.

Izložbu otvaraju dr Zoran Maksimović, autor izložbe, i Dragan Marinković, član odbora Filmskog festivala u Sopotu

19:30

SVEČANO OTVARANjE 49. FILMSKOG FESTIVALA U SOPOTU

* Defile filmskih ekipa i gostiju festivala

* Dodela nagrade „Statueta slobode“ za doprinos filmskoj umetnosti – dobitnice priznanja su Mira Banjac i Vera Baronijan

* Otkrivanje „Statue Slobode“

* U muzičkom delu programa predstaviće se Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, dirigent Mr. Katarina Božić, a kao solista predstaviće se Dragoljub Bajić, prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

* Nastup KUD-a „KOSMAJ“ iz Sopota

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.