Izložba “Plava laguna” Željke Aleksić biće otvorena do 26. marta u Galeriji Doma omladine Beograda.

Multimedijalna izložba Željke Aleksić bavi se odnosima prezentacije radničke klase i njene manifestacije kroz likovni iskaz.

Imajući u vidu korelaciju  između društveno ustanovljenih stigmi, koje se par excellence nalaze u poziciji političkog diskursa i umetnosti koja rekontekstualizuje stvarnost, izložba “Plava laguna” ističe pitanja društvenog staleža i njegove pozicije kroz vreme.

Kreiranjem interdisciplinarnog sadržaja, Željka Aleksić upućuje na distinkciju u sagledavanju društvenih vrednosti i lične borbe pojedinca za egzistencijom. Kroz narativni ciklus umetnica ukazuje na porodično nasleđe, a kroz fragmente upućuje na probleme sa kojima se susreće prilikom rada u trgovini, a sa kojim se susretala i njena porodica prilikom rada u fabrici.

Čitanjem instalacije koju sačinjavaju mantili/radne uniforme, sagledava se forma izmeštanja Subjekta u Objekat, što u krajnjoj konstelaciji rezultira njegovim odustvom. Odsustvo Objekta ukazuje na sopstvenu relativnost, a time se preispituje jezička artikulacija koja biva van domašaja vidljivog. Ona u sebe upisuje niz znakova koji upućuju na referentnost događaja, odnosno prisustvo aluzije unutar samog čitanja objekta. Upravo izostanak konkretne informacije u sebe upisuje niz referenci koje za cilj imaju da istaknu ravnotežu bezvremenske matrice kroz uspostavljanje neformalnog ’govora’. Time se ističe nagoveštaj u odnosu na stvaran događaj koji biva na nivou asocijacije kod posmatrača.

O umetnici

Željka Aleksić (Knjaževac, 1989.), student likovne Akademije u Beču. Stipendista “Second year schooling” Akademie der Bildenden Künst Wien. Likovnu Akademiju u Beču upisuje 2017. na odseku “Kontekstualno slikarstvo” kod mentora Hans Ashley Scheirl (Gin Müller). 

Fotografijom počinje da se bavi 2009. godine. Kurs kreativne fotografije završila 2011. godine pri foto klubu FON-Niš. Osnivač neformalne grupe Centar za kulturu i umetnost K019 u Knjaževcu (2013).

Od 2009. godine je učestvovala na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Foto: Željka Aleksić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.