U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti 6. jula je otvorena izložba „Radovi Aleksandra Deroka u Umetničkoj zbirci Srpske akademije nauka i umetnosti” i traje do kraja avgusta.

Autorka izložbe je Jelena Mežinski Milovanović, stručna saradnica Katarina Živanović, dok je grafički dizajn i tehničko uređenje uradila Danijela Paracki.

Ko je bio Aleksandar Deroko?

Aleksandar Deroko (1894–1988) je bio naučnik, umetnik, pedagog, intelektualac renesansnog, širokog polja interesovanja. U njegovoj biografiji se navodi da je bio stvaralac neiscrpne radne energije, ratnik i sportista. Znamenita je ličnost Beograda svog vremena i veliki šarmer, a od 1955. godine član je Srpske akademije nauka i umetnosti.

Aktivan je, između ostalog, bio u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti. Sarađivao je sa likovnim umetnicima-akademicima, koji su učestvovali u osnivanju Galerije SANU i definisanju Umetničke zbirke SANU. Deroko je dao značajan doprinos i ovoj sferi delatnosti Akademije.

U vreme kada su i drugi slikari članovi SANU svoje radove poklanjali Akademijinoj kolekciji, Aleksandar Deroko je predlog da svoje slike i crteže pokloni SANU izneo svom prijatelju predsedniku SANU akademiku Pavlu Saviću. To je rezultiralo Savićevom inicijativom da Galerija SANU organizuje izložbu radova Aleksandra Deroka 1980. u Galeriji kulturnog centra (pošto su u Galeriji SANU u toku bili građevinski radovi i preuređenje).

Zadovoljan ovom postavkom, Deroko 1984. godine Umetničkoj zbirci SANU poklanja 129 svojih dela – uz 19 slika, celinu čini i 110 crteža, skica, studija.

Skoro deceniju posle umetnikove smrti – 1997. godine, još jedanaest crteža Aleksandra Deroka Akademijinoj Zbirci poklonio je umetnikov mlađi kolega i saradnik, arhitekta Slobodana Nenadovića. Tako SANU danas čuva 140 Derokovih dela.

Sada, posle četiri decenije, po prvi put u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Galerija SANU javnosti predstavlja izbor radova akademika Aleksandra Deroka iz Umetničke zbirke SANU.

Ova retrospektiva, koju je mahom osmislio sam Deroko, sećanje je na umetnika i zahvalnost darodavcu, jednom od likovnih stvaralaca akademika čiji su legati postali temelj Umetničke zbirke SANU na kome se ona i danas razvija.

Istovremeno, izložba je i najava velike retrospektive koju svom članu priprema SANU u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu i brojnim drugim institucijama.

Foto: SANU


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.