U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti 6. jula je otvorena izložba „Radovi Aleksandra Deroka u Umetničkoj zbirci Srpske akademije nauka i umetnosti” i traje do kraja avgusta.

Autorka izložbe je Jelena Mežinski Milovanović, stručna saradnica Katarina Živanović, dok je grafički dizajn i tehničko uređenje uradila Danijela Paracki.

Ko je bio Aleksandar Deroko?

Aleksandar Deroko (1894–1988) je bio naučnik, umetnik, pedagog, intelektualac renesansnog, širokog polja interesovanja. U njegovoj biografiji se navodi da je bio stvaralac neiscrpne radne energije, ratnik i sportista. Znamenita je ličnost Beograda svog vremena i veliki šarmer, a od 1955. godine član je Srpske akademije nauka i umetnosti.

Aktivan je, između ostalog, bio u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti. Sarađivao je sa likovnim umetnicima-akademicima, koji su učestvovali u osnivanju Galerije SANU i definisanju Umetničke zbirke SANU. Deroko je dao značajan doprinos i ovoj sferi delatnosti Akademije.

U vreme kada su i drugi slikari članovi SANU svoje radove poklanjali Akademijinoj kolekciji, Aleksandar Deroko je predlog da svoje slike i crteže pokloni SANU izneo svom prijatelju predsedniku SANU akademiku Pavlu Saviću. To je rezultiralo Savićevom inicijativom da Galerija SANU organizuje izložbu radova Aleksandra Deroka 1980. u Galeriji kulturnog centra (pošto su u Galeriji SANU u toku bili građevinski radovi i preuređenje).

Zadovoljan ovom postavkom, Deroko 1984. godine Umetničkoj zbirci SANU poklanja 129 svojih dela – uz 19 slika, celinu čini i 110 crteža, skica, studija.

Skoro deceniju posle umetnikove smrti – 1997. godine, još jedanaest crteža Aleksandra Deroka Akademijinoj Zbirci poklonio je umetnikov mlađi kolega i saradnik, arhitekta Slobodana Nenadovića. Tako SANU danas čuva 140 Derokovih dela.

Sada, posle četiri decenije, po prvi put u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Galerija SANU javnosti predstavlja izbor radova akademika Aleksandra Deroka iz Umetničke zbirke SANU.

Ova retrospektiva, koju je mahom osmislio sam Deroko, sećanje je na umetnika i zahvalnost darodavcu, jednom od likovnih stvaralaca akademika čiji su legati postali temelj Umetničke zbirke SANU na kome se ona i danas razvija.

Istovremeno, izložba je i najava velike retrospektive koju svom članu priprema SANU u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu i brojnim drugim institucijama.

Foto: SANU


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
26
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
16
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
13
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
33
Predivno
Super Super
16
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.