Izložba radova Petra Joksimovića biće otvorena 26. septembra u 20h u KC Magacin u Beogradu. Biće otvorena do 2. oktobra.

U pitanju je pripremna izložba za izlaganje po pozivu u Centru savremene umetnosti Vinzavod u Moskvi koja se planira za početak naredne godine. 

O umetniku

Petar Joksimović je rođen 1987. godine i živi u Beogradu. Inženjer je po struci, završio je Master studije na RGF-u, Univerziteta u Beogradu. Po vokaciji je slikar.

Petrov nesvakidašnji slikarski talenat primećen je sa njegove nepune tri godine, kada je 1991. godine organizovana Petrova prva izložba portreta. Sa nepunih 10 godina imao je prvu samostalnu izložbu slika.

Do sada je imao više od 38 izložbi u zemlji i inostranstvu, a ima više od 27 godina izlagačkog staža. Godine 2006. položio je i prijemni ispit na Bečkoj likovnoj akademiji.

U evropskim medijima predstavljen je kao jedan od najboljih mladih crtača u Evropi.

Petrovi radovi dobili su izuzetne kritike srpskih najeminentnijih slikara i likovnih stručnjaka: akademik Ljubica Cuca Sokić, akademik Vladimir Veličković, prof. Branko Miljuš, prof. Miloš Šobajić, slikar Dragan Cile Marinković, slikar i pisac Momo Kapor, režiser Emir Kusturica i mnogi drugi poznavaoci umetnosti. Izuzetne kritike sledile su i od eksperata petrogradskog Ermitaža kao i Pikasovog muzeja u Barseloni.

Kao gimnazijalac, od strane Nemačke ambasade u Beogradu i atašea za kulturu gospodina N. Nowaka, predložen je za apliciranje na Hochbegabtenförderung – Bochum (Institut za natprosečno nadarene osobe). Više puta je i nagrađivan za svoj rad. Neka od priznanja su i ”Beogradski andjeli”, kada je uvršten među 9 najtalentovanijih mladih u Srbiji, kao i Enciklopedija ”Oni dolaze”.

Prošle godine dobija i zvanične pozive za izlaganje, u dve najprestižnije svetske galerije za promovisanje mladih umetnika: AGORA GALLERY iz Njujorka i THE BRICK LANE GALLERY iz Londona.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.