August 31, 2020

Izložba “Rizom: Ženske poetike prostora, pripadanja i uzemljenja” u Pančevu

Izložba “Rizom: Ženske poetike prostora, pripadanja i uzemljenja” autorki Maje Rakočević Cvijanov, Jelene Grujičić i Lee Vidaković, biće otvorena 1. septembra u 19h u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva.

Ove umetnice u svom radu oblikuju kompleksan identitet i ulogu žene, kao i sa njim blisko povezan pojam doma u današnjem društvu, kroz različite uglove prezentacije koji uzimaju u obzir socijalni i ekonomski momenat, pol, biološku funkciju, simbolična značenja.

Radovi podstaknuti ličnim iskustvima ove tri umetnice univerzalizuju iskustvo ovih žena.

Maja Rakočević Cvijanov

Maja Rakočević Cvijanov (1975, Subotica) diplomirala i magistrirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Osnivačica je i članica umetničke grupe dez.org. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Osnivačica je i predsednica udruženja Maja art. Za svoj rad više puta je nagrađivana.

Jelena Grujičić

Jelena Grujičić (1986, Subotica) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, grafički odsek, u klasi profesorice Biljane Vuković. Vizuelna je umetnica i kulturna radnica, članica KURS udruženja u Beogradu i udruženja Klara&Rosa u Subotici. Izlagala je više puta samostalno i kolektivno u Srbiji i inostranstvu.

Lea Vidaković

Lea Vidaković (1983, Subotica) je multimedijalna umetnica koja radi na području proširenih medija, animiranih filmova i instalacija koristeći se tradicionalnom tehnikom lutka animacije. Istraživački rad joj se temelji na fragmentiranim narativima i inovativnim metodama pričanja priče u animiranim instalacijama. Član je HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umetnika), SULUV-a (Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine) i SAS-a (Society for animation studies). Živi i radi u Zagrebu i Subotici.

Izložba će biti otvorena do 16. septembra. Radno vreme Galerije je od 9- 13h i 17-20h radnim danima.

Foto: Promo