Maja Medić priredila je izložbu “Snimatelji u srpskom igranom filmu” koja će biti otvorena 22. oktobra u 12 sati u Filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC).

Izložba je nastala povodom objavljivanja istoimene monografije autorke Maje Medić, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika (2021), i predstavlja presek istorije srpskog filma kroz rad snimatelja u domaćem filmu, kako je koncipirana i izložba. 

Monografija se sastoji od 30 razgovora sa snimateljima koji su stvarali (i stvaraju) u rasponu od početka prošlog veka do danas. Bogato je ilustrovana kako kadrovima iz filmova, tako i fotografijama sa snimanja. I sama izložba se sastoji od istog materijala, samo u manjem obimu. Pored toga, što je njena izuzetna vrednost, monografija sadrži i popis/filmografiju svih snimatelja dugometražnih igranih filmova, koja će se takođe naći na izložbi.

Ova knjiga i izložba predstavljaju otvaranje zasluženog prostora i osvetljavanje filmske profesije koja u našoj sredini predugo čeka na taj korak. Snimatelji, odnosno direktori fotografije predstavljaju članove najužeg autorskog tima koji stvara igrani film. Oni su najbliži saradnici reditelja, zaslužni za vizuelno ostvarenje rediteljevih ideja. Krajnje je vreme da  malo bolje upoznamo te ljude i šta njihova profesija pordrazumeva.

Kustoskinja izložbe je Vesna Danilović.

O knjizi su rekli:

Ovaj pogled na kinematografiju, kulturu i zemlju kroz prizmu filmskih snimatelja i direktora fotografije,  jedinstvena je i vizuelno uzbudljiva hronika filmske umetnosti – istorija srpskog i jugoslovenskog filma posmatrana nekim drugim očima. 

                                                                                                                              Prof. Srdan Golubović

Maja je, po mome mišljenju, napravila pionirski korak u rasvetljavanju umetnosti tvorca filmske slike. 

                                                                                                       Iz recenzije prof. Gorana Markovića

Maja je sabrala i obavila razgovore koji otkrivaju izuzetan raspon posvećenosti i kreativnosti koja je primerena tvorcima pokretnih slika. Ova knjiga je istovremeno i dokument (tekst i fotografije) nemerljive vrednosti za srpsku kinematografiju.

Prof. Milorad Glušica


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.