Izložba “Strelice/Arrows” Simonide Rajčević biće otvorena od 13. do 30. oktobra 2020. u Galeriji Doma omladine Beograda.

„Izložba slika Simonide Rajčević predstavlja objedinjeni nelinearni narativni tok, kroz koji umetnica prikazuje diverziju nastalu usled disperzivnog konstrukta odnosa moći. Pozicija sagledavanja šire slike projekta Strelice bi mogla biti iščitana kroz fragmente iz popularne kulture, ali ujedno i shvaćena kao referentni sistem koji objedinjuje i suprotstavlja normative ustanovljene u kulturi i društvu.

Insceniranjem događaja, koji u momentu eskalacije postaju zaleđeni u vremenu, umetnica ukazuje na važnost pozicija agresora i žrtve koji se pod određenim okolnostima bore za autoritativnost nad drugim(a). Na taj način simulakrumi sa slika postaju označitelji za borbu koja u zavisnosti od prikaza događaja predstavlja svojevrsnu aluziju na društvene diskurse pozicionirane u popularnoj kulturi, a kroz preneseno značenje – u svakodnevnom životu.”

Iz teksta Jelene Pavićević, urednice likovnog programa DOB

Pročitajte još i: Bili smo na izložbama “Lažni bol” i “Neplodna tla” (GALERIJA)

O umetnici

Simonida Rajčević rođena je u Beogradu 2. aprila 1974. godine. Diplomirala 1997, 1999. godine magistrirala, a 2015. godine je doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobila je DAAD stipendiju za prvu godinu postdiplomskih studija u Berlinu. Član je ULUS-a od 1998. godine. Od 2000. godine radi na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, trenutno u zvanju vanrednog profesora. Od 2008. do 2010. godine radila je kao docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i u inostranstvu.

Foto: Bojana Janjić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.