Izložba “Sve što smo stvorili postoji da uništi” Tamare Spalajković biće otvorena od 24. novembra do 11. decembra u Galeriji Doma omladine Beograda.

Isečak iz predgovora za katalog Natalije Paunić, kustoskinje izložbe

“Monolog postaje dijalog u organizaciji misli koju nam Tamara Spalajković predstavlja svojim tekstom, a zatim i slikama (svime onim što nije čist tekst). Ona se suštinski bavi pozicijom čoveka u doba kraja, u vreme dopuštanja ili čak kreiranja propusta, u dilemi lošeg i dobrog i njihove dihotomije, čime se zauzvrat otvara mogućnost stvaranja novog, i u očima mnogih od nas, nemogućeg.

Besomučno pretresanje prava čoveka na postojanje ili nepostojanje, stvaranje radi razaranja, rat radi ljubavi ili vere, postaje jedno banalno preispitivanje ispod pritiska svega onoga što je iznad čovek samog (država, a više od nje kapital, a više od kapitala njegova personifikacija u broju i simbolu 1%, pod alijasom ljubav, porodica, rodoljublje)…”

Tamara Spalajković

Tamara Spalajković (1996, Beograd) diplomirala je u julu 2019. na Odseku vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. Trenutno studira na drugoj godini master studija u klasi Martina Mazanca i Jana Šrámka na Fakultetu likovnih umetnosti u Brnu.

Jedna je od osnivača umetničkog kolektiva Institut za Aplauz (IZA). Radila je kao saradnica Ulične galerije u 2018. godini.

Dobitnica je nagrade za osobenu kreativnu inovaciju iz fona “Miloš Bajić” i prve nagrade na javnom konkursu “Privatna vredost” koju organizuje Švajcarska ambasada, obe u 2019.

Stipendistkinja je Fonda za mlade talente ‘’Dositeja’’.

Imala je svoju prvu samostalnu izložbu u oktobru ove godine u galeriji Monomach u Brnu. Izlagala je na grupnim izložbama u Srbiji i regionu među kojima su: 1999 – The Oracle Told me I’d Fall In Love With The One na festivalu Fotopab u Novom Mestu u Sloveniji 2019; Privatna vrednost 2, Rezidencija Švajcarskog ambasadora u Beogradu, 2019; Open studio day, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, 2018, Form / from, Galerija Reflektor, Užice, 2019; You’re a giant, Voždovačka galerija, Saobraćajni fakultet, Beograd, 2018; Napuštanje bezbednog režima, Gete institut u Beogradu, 2018.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.