Samostalna izložba Nikole Radosavljevića “Ubistvo sa predumišljajem” biće otvorena 22. septembra u Galeriji Doma omladine Beograda. Izložba traje do 9. oktobra.

Izložba problematizuje pitanja uticaja pojedinca na kolektivnu istoriju. Razmatrajući dijapazon opcija postavlja se pitanje da li su nezavisne odluke autoriteta stvar individualnog nagona ili su unapred određene parametrima kolektiva u kome se živi, kao i u kojoj tački društvo urušava identitet pojedinca zarad sopstvenog opstanka. 

Projekat sačinjavaju radovi bazirani na umetnikovim mikronarativima koji u celini ukazuje na rezultate globalnih i nacionalnih sistemskih potresa. Reflektujući ih kroz prizmu porodičnog doma, Radosavljević pokušava da iščita ključne odluke i njihove odjeke u stvarnosti kako bi potvrdio uvrežene sociološke obrasce ponašanja i strukturiranja nacije, koristeći dom kao metaforu države sa svim njenim akterima. Ovo je prepisani scenario realnog događaja, koji se bez sumnje ponovio još nekoliko puta od tada, a evidentno će se dogoditi opet…

O umetniku

Nikola Radosavljević / Foto: Nemanja Milenković

Nikola Radosavljević rođen je 1991. godine u Užicu.

Osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, atelje grafika i knjiga, 2015. godine. Doktorirao na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, 2020. godine, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi. Dobitnik je više od dvadeset različitih nagrada i priznanja.

Član ULUSa, grafička sekcija. Član ULUPUDUSa, grafičko-slikarska sekcija Član UVUUa, grafička sekcija. Bavi se grafikom, crtežom, i knjigom umetnika.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.