Izložba “Layers of the Facade”, fotografa Viktora Šekularca otvorena je u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad do 6. novembra.

Rođen 1980, Šekularac je fotografiju studirao na Fakultetu primenjenih umetnosti. Tokom dvehiljaditih godina aktivan je u području fotografije i grafičkog dizajna, sarađuje sa galerijom Remont u kreiranju vizuelnog identiteta galerije kao i časopisa Remont Art. 2005 godine Šekularac je kreirao i vizuelni identitet Oktobarskog salona.

Tokom prošle decenije živeo je u Beogradu, Njujorku, a trenutno je na relaciji Beograd – Pariz. Layers of the Façade svakako donosi kompilaciju prizora iz navedenih gradova, ali geografske determinante nikad nisu bile važne u Šekularčevom stvaralaštvu. U istraživanju nereprezentativnih, neuglednih i skrovitih delova grada Šekularac pravi neku vrstu intimnih portreta unutrašnjeg života jednog grada, slično piscima koji žele da nam prikažu tok misli svojih likova. Fasadu posmatra iz dva zasebna rakusa: kao granicu, dijafragmu privatnog i javnog, ali i kao sediment jedne kulture
čiji slojevi svedoče o razvoju grada, ali i pojedinca. Zbog toga, kompilacija fotografija koju će publika videti u Gradskoj galeriji nije preterano zavisna ni o prostoru ni o vremenu, jer Šekularac traži najmanji zajednički sadržalac, to univerzalno raslojavanje fasade, prostore koje ne zavise mnogo od geografske širine već imaju svoj unutrašnji život, koji se neprimetno odvija skriven od pogleda mnogih.

Izložba “Layers of the Facade” nadovezuje se na prethodnu pod nazivom Traces, prikazanu 2012. godine u Domu omladine. U galeriji Remont Šekularac se bavio samopouzdanjem autora u doba socijalnih mreža, kroz Confidence, prikazanu 2019. Ovoga puta autor vas poziva da zavirite u autonomne svetove i slojeve fasada sve do 6. novembra, svakodnevno od 16 do 21 sat u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad.

Izložba “Layers of the facade” je deo programa Art Weekend Beograd 2021.

Ovom izložbom Gradska galerija učestvuje u programu četvorodnevne manifestacije Art Weekend Belgrade, a Viktor Šekularac vraća se beogradskoj publici posle kraće pauze, kompilacijom fotografija iz različitih etapa svog stvaralaštva.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.