I ovog petka od 21h Kulturni centar Grad donosi novu emisiju na pokrenutoj platformi #AloneTogether.

Biće prikazan kratki film “Izolacija” koji je nemački fotograf i “face checker” čuvenog berlinskog kluba Berghain Sven Markvart, snimio za vreme pandemije u Berlinu.

Čućemo i Markvartova razmišljanja o umetnosti, fotografiji, o Berlinu, ali i životu za vreme i posle pandemije.

Prošle godine, on se predstavio beogradskoj publici izložbom “NEXT” u okviru oktobarske manifestacije Art Weekend Belgrade, koji je pokrenuo KC Grad.

Fotografije sa izložbe “NEXT” / Foto via KC Grad

Veliku inspiraciju koju je pronašao tokom dvomesečnog rezidencijalnog boravka u Beogradu pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani. Želeo je da na svoj način predstavi njihovu autentičnost i tako spoji berlinski i beogradski duh.

Veliki formati bili su tri meseca izloženi na otvorenom, na fasadi Filozofskog fakulteta.

Dve godine ranije, u Gradskoj galeriji KC Grad je imao izložbu “Future’s Past” koja je na najbolji način reflektovala tri decenije njegovog rada kroz greyscale fotografije nabijene simbolizmom i referencama iz istorije umetnosti.

Ko je Sven Markvart?

Foto via KC Grad

Sven Markvart je nemački fotograf koji je prve fotografije zabeležio još početkom osamdesetih u istočnom Berlinu.

Markvart ima bogatu umetničku karijeru koja je umnogome bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida.

Rođen 1962. godine, svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih godina radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera, prevashodno u modnoj fotografiji.

Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, a takođe učestvuje u grupnim i samostalnim izložbama.

Njegov rad je cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj. A sa cenzurom se susretao i zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.

Intenzivno se bavi analognom fotografijom uz prirodno osvetljenje, što je jedna od najvećih specifičnosti njegovog rada. Serije fotografija, u kojima uglavnom predstavlja portrete ljudi koje sreće u svom okruženju ili u toku istraživačkih projekata, predstavio je sa izuzetnim uspehom u mnogim zemljama: Japanu, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj, Brazilu, Gruziji, Španiji, na Filipinima, u Australiji i Kanadi. 


#AloneTogether, jedinstvena online platforma, program je posvećen promociji umetnosti i kulture. Kako su kultura i umetnost nezaustavljive i u vremenima različitih kriza, kroz razgovore sa cenjenim umetnicima i stvaraocima iz raznih gradova i iz raznih oblasti stvaralaštva, Kulturni centar Grad pokušaće da sagleda našu zajedničku budućnost – svakog vikenda u isto vreme na KC Grad kanalima.

Foto via KC Grad


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.