“Ja sam ptica, ja sam sve!” je predstava o čuvenoj Fridi Kalo, nastala kao doktorski rad Katarine Orlandić na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Premijera predstave je 30. marta na sceni “Kult” u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić”.

Foto: PROMO

Glavna glumica, Katarina Orlandić, ujedno je i režirala predstavu o Fridi Kalo.

“U osnovi predstava je monodrama u kojoj se verbalni elementi prepliću sa koreodramskim elementima koji preuzimaju glavnu ulogu. Kada je reč o glumačkom izrazu akcenat je stavljen na fizičku ekpresiju. Tema predstave jeste bol Fride Kalo i njena unutrašnja borba sa njim.

Odabirom slika Fride Kalo, njihovim raščitavanjem i detaljnim proučavanjem njegog života nastao je tekst predstave. Njen život i stvaralaštvo bili su zasnovani na kontrastima, ispunjeni veselim bojama i ujedno crnilom, u njima su u isto vreme vladali sreća i tuga, ali i smeh i pesma nasuprot tišini i samoći ateljea gde je uživala i gde su nastajale njene slike. Te krajnosti Fride Kalo jesu inspiracija i povod da se u radu oživi njen lik.”

Foto: Stanko Đalić Cane

“Troje mladih glumaca: Đorđe Galić, Filip Milićević i Jovan Živković koji su akteri predstave u ulozi su Fridinih demona smrti, seksualnosti, volje za životom, ega, ljubomore, strasti, straha, ponosa, umetnosti … sa zadatkom da je opomenu da ništa u životu ne može da se izbegne i da se sve iz njene mašte i kreativnosti može predstaviti kao nadrealna slika njenog sveta kao način suočavanja sa tragičnom sudbinom. Od njih može na kratko da pobegne, ali ne može da ih se otarasi. Bol je sveprisutna.

Muzika koju je kompozitorka Katarina Ranković komponovala za predstavu nastala je sa ciljem da dočara atmosferu Fridinog unutrašnjeg stanja, ona kao lik prati njenu borbu sa sobom i sa bolom.”

Projekat je podržala i Ambasada Meksika, stoga će na premijeri biti i delegacija ove države na čelu sa ambasadorom Markom Garsija Blankom.

A Katarina se nada da će predstava na autentičan način, i u zemlji i u inostranstvu, predstaviti život i delo Fride Kalo.

Kao i Katatina, i mi predstavi želimo dug život i punu posećenost na izvođenjima.

Foto: Stanko Đalić Cane

Mentor: red.prof. Biljana Mašić Aleksić

Frida Kalo – Katarina Orlandić

Smrt, Bolest, Život – Filip Milićević, Đorđe Galić, Jovan Živković
Kompozitor: Katarina Ranković
Koncept, režija, organizacija – Katarina Orlandić
Izrada lutaka: Milanka Živanović i Dejan Orlandić
Grafički dizajn: Vladan Slavković
Tehnička podrška: Milan Miladinović i Darko Janković
Svetlo majstor: Milomir Džuver
Ton majstor: Petar Kalinić

 

Foto: Stanko Đalić Cane

Priredila: Miljana Miletić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
1
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.