U periodu od 22. septembra do 2. oktobra, u galeriji ARTE na Andrićevom vencu, biće otvorena izložba poznatog fotografa Jadrana Lazića, koji ove godine slavi 50 godina karijere.

Iako njegova fotografska karijera obuhvata i druge teme kojima se bavio naročito na početku karijere, na izložbi u Beogradu, u galeriji Arte, posetioci će moći da pogledaju selekciju od oko 70 fotografija na kojima su u najvećem broju poznate ličnosti, zvezde svetskog džet-seta i državnici koje je Lazić ovekovečio tokom 50 godina duge karijere.

Ispred njegovog objektiva od 1971. godine stajali su mnogi, ali holivudske zvezde su postale vremenom ono po čemu se Jadran Lazić proslavio.

Neki od njih su:

Šarlot Rempling (Charlotte Rampling), Rakel Velč (Raquel Welch), Robert de Niro (Robert de Niro), Entoni Kvin (Anthony Quinn), Dejvid Bouvi (David Bowie), Džodi Foster (Jodie Foster), Marlon Brando (Marlon Brando), Sofija Loren (Sophia Loren), Kirk Daglas (Kirk Douglas), Majkl Daglas (Michael Douglas), Pol Makartni (Paul McCartney), Pele (Pelé), Orson Vels (Orson Welles), Džejn Birkin (Jane Birkin), Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), Grejs Džouns (Grace Jones),  Džoni Dep (Johnny Depp)…

1977 B. Jagger and D. Bowie

Jadran Lazić započeo je fotografsku karijeru u Hrvatskoj pre 50 godina, gde se istakao kao autor koji je fotografisao fudbalere. Pre svega splitskog Hajduka, junake svog zavičajnoga grada, kao i domaće filmske i pozorišne glumce.

Krenuo je ambiciozno u Pariz strašću fotografa koji želi više. Od 1987. Jadran Lazić živi u Los Anđelesu. Godine rada, veliki broj naslovnih strana u renomiranim svetskim magazinima,  mnoge poznate ličnosti koje je tokom svoje bogate i uzbudljive karijere Jadran Lazić uspeo da fotografiše, stalo je u monografiju “Jadran Lazić – 50 godina fotografije”,  luksuzno izdanje, koju će autor predstaviti beogradskoj publici.

Ova knjiga je važan umetnikov projekt jer je svojevrsna istorija mas-medija uokvirena osnovnim političkim aktuelnostima; dolazak Homeinija na vlast, Kisindžerova  diplomatija, iransko-irački rat, sahrana Leonida Brežnjeva, buđenje Palestine, otmice i ucene, itd. Uz intervjue i zanimljive anegdote o nastanku pojedinih fotografija, susrete i razgovore sa čuvenim osobama, uz razne male smicalice kojim se Lazić koristio da odradi svoj nimalo lak fotoreporterski zadatak, knjiga predstavlja zaokruženu celinu jednog prošlog vremena.

U vlastitoj režiji sa strateškim partnerom snima se i dokumentarni film o Jadranu Laziću, s tim da će dokumentarac uključivati i događaje s promocija i izložbi. Izdavač monografije „ Jadran Lazić – 50 godina fotografije“ je Hrvatska autorska agencija – Centar za intelektualno vlasništvo d.o.o.

Foto: Jadran Lazić (na fotografiji Šarlot Rempling, 1975)


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.