July 17, 2021

Jasna Đuričić: Sarajevo Film Festival je svetionik kulture

Beogradska Galerija N.EON ugostila je na jedno veče Sarajevo Film Festival koji će se u ovom gradu održati od 13. do 20. avgusta. Na koktelu povodom predstojećeg festivala objavljeno je da će predsednica žirija Takmičarskog programa biti proslavljena glumica Jasna Đuričić.

Đuričić, koja je dobitnica brojnih nagrada, među kojima su najskorije za ulogu Aide u filmu “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić nominovanog za Oskara, nije prisustvovala događaju ali se obratila se okupljenima putem videa.

“Sarajevo Film Festival je oduvek imao jedno sasvim posebno mesto u mom srcu. On je poseban od svog nastanka – od toga kako je nastao i što je doneo, ne samo Sarajevu nego svima nama, celom regionu. On je tačka gde se u tih nedelju dana okupi čitav svet. To je svetionik kulture ogromnog značaja, ne samo za filmske stvaraoce, nego, naravno, i za publiku zbog koje filmove stvaramo i zbog koje i postoje festivali. Posebno mi je drago što ću biti u Sarajevu nakon godinu dana lokdauna. Bioskopi su ponovo počeli da rade, 27. Sarajevo Film Festival će se dogoditi uživo ovog leta i to je fantastično. Vidimo se u Sarajevu!”, poručila je Đuričić.

Đuričić se pridružuje plejadi filmskih autora koji su predsedavali žirijem Sarajevo Film Festivala u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Jeremy Irons (2007), Nuri Bilge Ceylan (2008), Mirjana Karanović (2009), Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornél Mundruczó (2012), Danis Tanović (2013), Béla Tarr (2014), Călin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018), Ruben Östlund (2019) i Michel Hazanavicius (2020).

O Jasni Đuričić

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde je bila i prvakinja drame.

Profesorka je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov vijenac na MESS-u.

Godine 2014. dodeljen joj je Dobričin prsten, najveća nagrada koja se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu “Beli, beli svet” reditelja Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu. Naslovna uloga u filmu “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić, donela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.

Foto: Promo