Nakon duže pauze, program Umetnost za sve! vraća se u Kulturni centar GRAD.

Inspiracija 11. po redu Javnog časa crtanja biće pravac konstruktivizam. Čas će biti održan u nedelju, 24. januara od 17 do 19h.

Čas će voditi Ljudmila Stratimirović, zajedno sa Jelenom Pavlović kao modelom.

Foto: KC Grad

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani umetnici se mogu prijaviti na mejl [email protected]. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podloge i papire. Participacija iznosi 200 dinara.

Konstruktivizam kao pravac

Konstruktivizam je pravac apstraktne umetnosti koji je nastao u Rusiji 1913. godine. Ovaj avangardni pokret je ubrzo stigao i u Evropu, naročito u Holandiju, a nešto kasnije i u SAD.

Pojam konstruktivizam je nastao najpre u slikarstvu, a kasnije se upotrebljavao za obeležavanje načina pristupa projektovanju u arhitekturi. Koristio se osnovnim geometrijskim oblicima – krugom, kvadratom, trouglom i linijama, te se uz pomoć njih „konstruisala“ slika i gradila tenzija unutar iste.

Njegovi začetnici bili su umetnici Aleksandar Rodčenko i Kazimir Maljevič, koji je svoju formu konstruktivizma zapravo nazvao suprematizam.

Značajne uloge u razvoju ovog pravca apstraktne umetnosti imali su i Vladimir Tatlin, El Lisicki i Naum Gabo, dok je u arhitekturi ovaj stil najviše primenjivao Le Korbizje.

Foto: KC Grad

U Holandiji je pod ovim uticajima nastala grupa De Stijl, nemačka škola Bauhaus, a konstruktivizam je uticao i na kubizam, futurizam, kao i avangardne pravce kinetizam, optičku umetnost i na mnoge druge pravce u istoriji umetnosti i arhitekture.

Foto: KC Grada


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
23
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
13
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
33
divno
Predivno Predivno
30
Predivno
Super Super
13
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.