Nakon duže pauze, program Umetnost za sve! vraća se u Kulturni centar GRAD.

Inspiracija 11. po redu Javnog časa crtanja biće pravac konstruktivizam. Čas će biti održan u nedelju, 24. januara od 17 do 19h.

Čas će voditi Ljudmila Stratimirović, zajedno sa Jelenom Pavlović kao modelom.

Foto: KC Grad

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani umetnici se mogu prijaviti na mejl [email protected]. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podloge i papire. Participacija iznosi 200 dinara.

Konstruktivizam kao pravac

Konstruktivizam je pravac apstraktne umetnosti koji je nastao u Rusiji 1913. godine. Ovaj avangardni pokret je ubrzo stigao i u Evropu, naročito u Holandiju, a nešto kasnije i u SAD.

Pojam konstruktivizam je nastao najpre u slikarstvu, a kasnije se upotrebljavao za obeležavanje načina pristupa projektovanju u arhitekturi. Koristio se osnovnim geometrijskim oblicima – krugom, kvadratom, trouglom i linijama, te se uz pomoć njih „konstruisala“ slika i gradila tenzija unutar iste.

Njegovi začetnici bili su umetnici Aleksandar Rodčenko i Kazimir Maljevič, koji je svoju formu konstruktivizma zapravo nazvao suprematizam.

Značajne uloge u razvoju ovog pravca apstraktne umetnosti imali su i Vladimir Tatlin, El Lisicki i Naum Gabo, dok je u arhitekturi ovaj stil najviše primenjivao Le Korbizje.

Foto: KC Grad

U Holandiji je pod ovim uticajima nastala grupa De Stijl, nemačka škola Bauhaus, a konstruktivizam je uticao i na kubizam, futurizam, kao i avangardne pravce kinetizam, optičku umetnost i na mnoge druge pravce u istoriji umetnosti i arhitekture.

Foto: KC Grada


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.