Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji, poziva sve zainteresovane street art umetnike i umetnice da učestvuju u izradi murala posvećenim najznačajnijim ženama 20. i 21. veka u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”.

Umetnici i umetnice širom Srbije će putem ovog konkursa imati priliku da oslikavanjem murala (površine oko 4 x 4 metra), prikažu deset izuzetnih žena:

Požega – Mitra Mitrović
Aleksinac – Jelena J. Dimitrijević
Kragujevac – Ljubica Marić
Kruševac – Vera Nikolić
Niš – Jovanka Bončić Katerinić
Novi Sad – Verica Crvenčanin Kulenović
Beograd – Gina Ranjičić i Jelisaveta Načić
Tutin – Hafiza Demirović
Grocka – Branislava Perović

Među izabranim ženama koje će biti inspiracija za murale su revolucionarke, aktivistkinje, dizajnerke, dobrotvorke, političarke, pesnikinje, književnice, pravnice, pedagoškinje, kompozitorke, sportistkinje, feministkinje.

“Ono što im je zajedničko jesu njihova ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti značaja ovih autentičnih heroina svog vremena”, navodi se u saopštenju.

Projekat se sprovodi u saradnji sa upravama pomenutih gradova. Sredstva za materijal su obezbeđena, kao i honorari za umetnike. Prispeli radovi koji nisu izabrani neće biti korišćeni u druge svrhe. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural. Ohrabruju se umetnici iz pomenutih opština da se prijave za izradu murala u svom gradu. Izrada murala se planira u februaru i martu, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju na engleskom, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i zahtevi za dodatne informacije mogu se poslati na mejl: [email protected].

Konkurs je otvoren do 30. januara 2022. godine.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.