Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu otvorio je izložbu posvećenu primabalerini Narodnog pozorišta u Beogradu Jovanki Bjegojević, JEDINSTVENI SJAJ BALETSКE ZVEZDE, autorke Milene Jauković.

Povod za izložbu je želja i potreba Muzeja Narodnog pozorišta da oda počast karijeri Jovanke Bjegojević koja je bila jedna od najznačajnijih baletskih umetnica u istoriji Baleta ovog pozorišta.

Rođena 28. septembra 1931. godine u Prnjavoru u Bosni, gde je i stekla prva znanja o igri, Jovanka je školovanje nastavila u Beogradu kod Radmile Cajić i u državnoj baletskoj školi u klasi pedagoga Mileta Jovanovića.

Foto: Dragana Ilić

Profesionalnu igračku karijeru započela je 1950. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je ubrzo debitovala igrajući glavnu ulogu (Kneginja) u baletu “Balada o jednoj srednjovekovnoj lјubavi”. Nakon čega su usledili uspesi u baletima “Labudovo jezero”, “Simfonija”, “Orfej”, “Jolanda”, “Kralјica ostrva”, “Kineska priča”, “Romeo i Julija”…

Osim na matičnoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, s velikom uspehom igrala je krajem 50-ih i u Parizu – u baletskoj trupi renomiranog igrača i koreografa Žana Babilea, kao vodeća balerina klasičnog i modernog baletskog repertoara. Pojedine uloge bile su kreirane specijalno za nju (Pesak, Kopča, Baletino). Krajem 50-ih potpisala je i ugovor sa trupom Eduarda Borovanskog u Australiji, gde je angažovana kako u klasičnom, tako i u modernom baletskom repertoaru.

Foto: Dragana Ilić

U Beograd se vratila na poziv uprave Narodnog pozorišta i od 1961. do 1972. godine sa nesmanjenim žarom plenila i samouvereno vladala scenom igrajući vodeće uloge u redovnom repertoaru i premijernim predstavama. Bila je jedinstvena umetnička pojava i raskošan baletski umetnik. Osluškivala je sebe, s puno poverenja u svoj stvaralački instikt, a njene uloge su, tokom godina, dobijale na interpretativnoj raskoši, sazdanoj od finesa i rafiniranih detalja.

Preminula je 30. avgusta 2015. godine u  Beogradu.

Izložba prati njen umetnički put u njegovoj celosti – u svim njegovim fazama. Ulaz je besplatan.

Foto: Narodno pozorište u Beogradu


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
13
Super
Dragana Ilić

Doživotni istraživač, ljubitelj života i nepopravljivi optimista.