U Evropi se kriza srednjih godina ne rešava crvenim kabrioletom i mladom ljubavnicom, već opijanjem sa ortacima.

Oskara za najbolji strani film ove godine odneo dansko-švedski film „Još jedna tura”. Pažnju je svakako privukao dvojac Vinterberg/Mikelsen, a opravdana očekivanja donela su svetski uspeh. Tema filma je takva da ne treba zanemariti ni pandemijski kontekst, okolnosti u kojima sve veći broj ljudi stres pokušava da ublaži čašicom.

„Još jedna tura” je evropski film. U Evropi se kriza srednjih godina ne rešava crvenim kabrioletom i mladom ljubavnicom, već opijanjem sa ortacima. Kad su međutim svi akteri srednjoškolski profesori, sa svojim životnim problemima, onda pijančenje ne može da bude naučno” opravdano. To je i glavni zaplet filma, testiranje opskurne hipoteze prema kojoj je ljudskom telu neophodan nivo od 0.05 alkohola u krvi.

Bračni problemi, anksioznost od javnog nastupa, starenje, pogrešan partner, stidljivost zrelog doba – naizgled nestaju pomoću te minimalne doze alkohola. Crni humor prerasta u dramu kad se dođe do neizbežne tačke na putu alkoholizma – ako je ovoliko dobro sa ovom malom količinom alkohola, sa većom dozom će biti samo još bolje.

Remek-delo danskog reditelja je, naravno, više od dobre priče, kadrovi će vas dodatno vezati za likove i događaje, a kroz sat i po uz, i ovog puta, maestralnog Mikelsena proživećete čitav spektar emocija, od treme, preko radosti, do tuge, besa i natrag.

Film nas podseća na važnu poruku koja se lako zaboravlja – problemi koje primećujemo ne mogu da se reše alkoholom. Svakako, potrebna je hrabrost za suočavanje, u tome čašica” na kratko može da pomogne, ali dugoročno ta je strategija put u novi, veći, problem. Cinik će brzo odgovoriti – dugoročno, svi smo mrtvi. Odgovor ciniku ponuđen je završnom scenom filma, život je možda samo zbir lepih trenutaka, potrudimo se onda oko svakog.

Film „Još jedna tura” emituje se u Dvorani Kulturnog centra Beograda, do 12. maja u 20.00 časova. Kulturni kišobran vam preko Instagrama poklanja dve ulaznice za projekciju 7. maja u 20.00 časova!

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
0
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
0
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
0
korisno
okej okej
0
okej
divno divno
0
divno
Predivno Predivno
0
Predivno
Super Super
0
Super
Milena Marić

Milena Marić je master sociolog, filmofil i knjiški moljac. U poslednje dve decenije imala je nekoliko izleta u novinarstvo, uživa u pisanju.