Izložba Jovane Dimitrijević “Čuvam te” biće otvorena 5. oktobra u Atelier DivArtu na Kosančićevom vencu u Beogradu.

Maja Živanović, novinar i likovni kritičar o Jovaninoj izložbi piše:

Nova likovna i koloritska rešenja, netipičan izbor scena i čista, iskrena emocija u ikonopisanju – obeležje su prve izložbe savremenih ikona beogradske umetnice Jovane Dimitrijević, koja je pred vama u prostoru DivArt ateljea.

U sintezi duhovnosti i univerzalnosti, kroz sugestivne i prefinjene likovne doživljaje, ogleda se Jovanina težnja da savremeni ikonopis ne bude samo replika, već specifičan izvor nadahnuća…koji se oslanja na grčke i ruske postulate – ali daje novo čitanje ikone osobenog artizma.

Iako samouka, ova umetnica pokazuje ozbiljan i minuciozan pristup religijskim temama. Postavkom dominiraju jednostavni prikazi, kojima vlada estetska čistoća, što i jeste  karakteristika portretskih prikaza Hrista i Bogorodice. Oni nisu nisu izabrani nasumično a ostvareni su lazurno, u tehnici ulja na platnu. Manji formati ikona su upečatljivi i zbog stilizovano-izduženih vratova prikazanih likova, često dijagonalno postavljenih…kao i kontrastnih pozadina, koje se tonalitetski kreću od zlatne do marinsko plave boje. Svaki lik je predstavljen personifikovano i neposredno, sa izrazima patnje i stradanja, ali i nadanja, vere i težnje ka božanskom.

Selektovala bih i nekoliko slojevitih kompozicija, koje se nepretenciozno nameću snagom izraza. Kada bi ih raščlanili, otkrili bi čitav svet minijaturnih ikonografskih detalja, što akcentuje narativnost prizora. U pitanju su “Vaznesenje Hristovo”, “Plodovi Hristove strasti” i “Širšaja od nebes”.

Jovana Dimitrijević u ikonopisu vidi veliki istraživački potencijal – negirajući sve što je suvišno prikazuje tajnu ljubavi i života, u suptilnim delima jedinstvenog stila, finog lirizma i spontanog i iskrenog stvaralačkog podsticaja.

Izložba će biti otvorena do 19. oktobra.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.