Samostalna izložba fotografija “Juvenile” Stefana Đorđevića otvorena je 24. septembra u Galeriji Doma omladine u Beogradu. Izložbu čini serija dokumentarnih fotografija nastalih u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu u periodu od 2014. do 2015. godine.

Stefan Đorđević je tokom ove dve godine više puta boravio u ovoj ustanovi u ulozi filmskog snimatelja radeći na istoimenom projektu (Juvenile, 2016.) reditelja Jovana Todorovića.

Vaspitno-popravni dom u Kruševcu (VP dom) je institucija koja ima ulogu u izvršenju krivičnih sankcija, tj. u suzbijanju maloletničke delikvencije. U njoj su smešteni maloletnici, tzv. štićenici, (ponekada punoletni zbog izdržavanja izrečene kazne) zbog načinjenih najrazličitijih krivičnih dela – od sitnih krađa do ubistva. 

“Stefan je zabeležio fotografski dokument neprolazne vrednosti. Uspeo je da probije barijeru i da se približi ljudima ”sa one strane”. Ovakva vrsta svedočanstva je retka i dragocena”, rekao je o izložbi redovni profesor FDU Milutin Čolaković.

Foto: Stefan Đorđević

Stefan Đorđević je kroz seriju fotografija i snimaka zabeležio njihove dane u VP domu, ali i njihov odnos prema fotografiji kao mediju. Kroz njihovo ponašanje u odnosu na kameru su čitljivi ideološki koncepti koji ih definišu. Oni fotografiju ne doživljavaju kao vid umetničkog izraza ili kao objekat koji ima moć da zabeleži momenat i posluži kao dokaz o jednom vremenu, već kao čin koji im omogućava da se osećaju važnim. Zato je u momentima njihovog oslobađanja glavni motiv i polazna tačka autora bio dokument – narativ izgrađen na njihovoj svakodnevici i odnosu prema ljudima iz spoljnog sveta.

Smeštanjem ove izložbe baš u Dom omladine, Stefan Đorđević neposredno vrši svojevrsnu problematizaciju pojma doma: likovi na njegovim fotografijama sada iz jednog doma (VP doma), bivaju, takođe privremeno, preseljeni u Dom omladine Beograda – sa margine u centar. Fenomen doma opstaje kao krovna ideja ove serije fotografija povlačeći nesumnjivo identitetsko pitanje – gde je i šta je dom, kao i da li je dom za mlade na ovim fotografijama isto ono što mi, posetioci izložbenog prostora, nazivamo domom. 

Foto: Stefan Đorđević

Ovako transparentnu i slojevitu angažovanost, koja aktere tretira sa strpljenjem i razumevanjem, retko srećemo u savremenoj izlagačkoj aktivnosti. Upravo zbog toga se tema Stefana Đorđevića potvrđuje kao univerzalna.

Izložba traje do 11. oktobra.

(Radno vreme Galerije: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.)

O AUTORU:

Foto: Stefan Đorđević

Stefan Đorđević je rođen 1987. godine u Boru. Nakon što se zbog studija seli u Beograd, njegovo dotadašnje glavno interesovanje, skejtbording, biva zamenjeno filmom i fotografijom. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i trenutno radi kao nezavisni reditelj i snimatelj na filmu i ostalim medijima.

Njegov poslednji film “Poslednja slika o ocu”, koji je pisao i režirao, imao je svetsku premijeru na Lokarno Filmskom Festivalu i dobio je nagradu Mladog žirija za najbolji internacionalni kratki film. Regionalna premijera je bila na Sarajevo Filmskom Festivalu i tamo je film osvojio Srce Sarajeva za najbolji internacionalni kratki film.

Njegove fotografije bave se ljudskom emocijom i odnosom pojedinca ili grupe ljudi prema prostoru koji ih okružuje. Bez obzira na medij koji koristi, neprestano istražuje ličnu impresiju savremenih društvenih problema i priče skrivene u detaljima.

Član je internacionalne asocijacije dokumentarnih fotografa, Zero Photos.

Priredila: Miljana Miletić

Naslovna fotografija: Stefan Đorđević


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
33
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
23
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
20
Zanimljivo
korisno korisno
16
korisno
okej okej
13
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
23
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.