Samostalna izložba fotografija “Juvenile” Stefana Đorđevića otvorena je 24. septembra u Galeriji Doma omladine u Beogradu. Izložbu čini serija dokumentarnih fotografija nastalih u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu u periodu od 2014. do 2015. godine.

Stefan Đorđević je tokom ove dve godine više puta boravio u ovoj ustanovi u ulozi filmskog snimatelja radeći na istoimenom projektu (Juvenile, 2016.) reditelja Jovana Todorovića.

Vaspitno-popravni dom u Kruševcu (VP dom) je institucija koja ima ulogu u izvršenju krivičnih sankcija, tj. u suzbijanju maloletničke delikvencije. U njoj su smešteni maloletnici, tzv. štićenici, (ponekada punoletni zbog izdržavanja izrečene kazne) zbog načinjenih najrazličitijih krivičnih dela – od sitnih krađa do ubistva. 

“Stefan je zabeležio fotografski dokument neprolazne vrednosti. Uspeo je da probije barijeru i da se približi ljudima ”sa one strane”. Ovakva vrsta svedočanstva je retka i dragocena”, rekao je o izložbi redovni profesor FDU Milutin Čolaković.

Foto: Stefan Đorđević

Stefan Đorđević je kroz seriju fotografija i snimaka zabeležio njihove dane u VP domu, ali i njihov odnos prema fotografiji kao mediju. Kroz njihovo ponašanje u odnosu na kameru su čitljivi ideološki koncepti koji ih definišu. Oni fotografiju ne doživljavaju kao vid umetničkog izraza ili kao objekat koji ima moć da zabeleži momenat i posluži kao dokaz o jednom vremenu, već kao čin koji im omogućava da se osećaju važnim. Zato je u momentima njihovog oslobađanja glavni motiv i polazna tačka autora bio dokument – narativ izgrađen na njihovoj svakodnevici i odnosu prema ljudima iz spoljnog sveta.

Smeštanjem ove izložbe baš u Dom omladine, Stefan Đorđević neposredno vrši svojevrsnu problematizaciju pojma doma: likovi na njegovim fotografijama sada iz jednog doma (VP doma), bivaju, takođe privremeno, preseljeni u Dom omladine Beograda – sa margine u centar. Fenomen doma opstaje kao krovna ideja ove serije fotografija povlačeći nesumnjivo identitetsko pitanje – gde je i šta je dom, kao i da li je dom za mlade na ovim fotografijama isto ono što mi, posetioci izložbenog prostora, nazivamo domom. 

Foto: Stefan Đorđević

Ovako transparentnu i slojevitu angažovanost, koja aktere tretira sa strpljenjem i razumevanjem, retko srećemo u savremenoj izlagačkoj aktivnosti. Upravo zbog toga se tema Stefana Đorđevića potvrđuje kao univerzalna.

Izložba traje do 11. oktobra.

(Radno vreme Galerije: utorak-subota od 12:00 do 21:00; nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.)

O AUTORU:

Foto: Stefan Đorđević

Stefan Đorđević je rođen 1987. godine u Boru. Nakon što se zbog studija seli u Beograd, njegovo dotadašnje glavno interesovanje, skejtbording, biva zamenjeno filmom i fotografijom. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i trenutno radi kao nezavisni reditelj i snimatelj na filmu i ostalim medijima.

Njegov poslednji film “Poslednja slika o ocu”, koji je pisao i režirao, imao je svetsku premijeru na Lokarno Filmskom Festivalu i dobio je nagradu Mladog žirija za najbolji internacionalni kratki film. Regionalna premijera je bila na Sarajevo Filmskom Festivalu i tamo je film osvojio Srce Sarajeva za najbolji internacionalni kratki film.

Njegove fotografije bave se ljudskom emocijom i odnosom pojedinca ili grupe ljudi prema prostoru koji ih okružuje. Bez obzira na medij koji koristi, neprestano istražuje ličnu impresiju savremenih društvenih problema i priče skrivene u detaljima.

Član je internacionalne asocijacije dokumentarnih fotografa, Zero Photos.

Priredila: Miljana Miletić

Naslovna fotografija: Stefan Đorđević


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.