October 14, 2020

Kada je roze postala ženska boja

„Roze je za devojčice, a plava za dečake”. Ovime se vode mnogi roditelji. Međutim, nije oduvek bilo ovako. Roze je postala ženska boja tek 1980. godine. Vek i po pre toga, bebe nisu nosile ni plavo, ni roze. Ove dve boje su u dečje ormare ušle tek nešto kasnije.

Davne 1800. godine, širom sveta su bebe kao i starija deca, bez obzira na pol, bili odevani isto – u bele haljinice. Razlozi su bili praktične prirode – zbog menjanja pelena i zbog pričvršćivača koji su se u to vreme koristili na dečijim pantalonama.

Foto: Pexels

Početak kategorizacije

Pojavom specijalizovanih radnji krajem 19. veka, odeća je počela da se odvaja po kategorijama.

Veliki uticaj je imao i tada čuvenimagazin „Earnshaw’s Infant’s Department“ koji je 1918. godine objavio predlog o razvrstavanju odeće za dečake i devojčice prema bojama.

„Roze boja, intenzivnija i odlučnija pogodnija je za dečake, a plava, nežnija i delikatnija za devojčice”.

Simbolika boja

Roze boja se nekada smatrala bojom muškosti jer je bila varijacija crvene koja je boja ratnika. S druge strane, plava boja je bila povezana sa Bogorodicom i zbog toga se smatrala ženskom nijansom.

Foto: Pexels

Boje kakve danas znamo

Veliki obrt se desio 1980. godine. Tada plava postaje muška a roze ženska boja. A kako je medicina vremenom uznapredovala i pol bebe se mogao saznati pre rođenja, nastao je i novi trend. Kupovinom odeće u određenoj boji, roditelji su proslavljali saznanje pola deteta. To vreme je bilo zlatno doba za sve koji su se bavili dizajniranjem odeće za novorođenčad.

Međutim, mišljenja na tu temu su se razlikovala od zemlje do zemlje. U Francuskoj je, tako, roze bila trend za devojčice, dok je u Americi to bila boja za dečake.

Foto: Pixabay

Roze boja počinje da izlazi iz mode tokom 70-tih godina prošlog veka zbog uticaja kontrakulturnih i feminističkih pokreta.

Ništa ne traje večno pa ni trend striktne podele boja nije trajao dugo. U svetu kakav danas poznajemo, roditelji su prestali da se drže stereotipne rodno kategorisane odeće, igračaka i svega ostalog za decu. Tako su bebe počele da nose i ostale boje, a ne samo roze i plavu.

Foto: Pexels