Karavan – pokretna kulturna stanica koja u okviru „Kaleidoskopa kulture“ „dovozi“ kulturu u različite delove Novog Sada, animirajući lokalne zajednice, zakazuje sedam druženja u toku septembra.

Ove nedelje, Karavan vas očekuje u sredu, 4. septembra na Podbari (Filipa Višnjića 19) gde će od 18 časova udruženje „Šolja mleka“ i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ organizovati druženje i upoznavanje sa građanima.

Predah u sredini radne nedelje, uz druženje sa komšijama, raznovrsnu muziku DJ-ja iz ekipe „Šolja mleka“, koja će se takođe pobrinuti i za ukusne zalogaje – to sve očekuje Novosađane koji žive na Podbari, novom prostoru za kulturu, ali i one koji budu došli do tog dela grada u sredu da se upoznaju sa pokretnom kulturnom stanicom Karavan.

Oživljavanje grada kroz kulturu i umetnost glavna je poruka „Kaleidoskopa“, a Karavan tome doprinosi jer pokreće Novosađane, posebno one koji su do sada bili manje uključeni u kulturne programe, kaže Milica Rašković ispred „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

„Nažalost u udaljenim delovima grada rast stanovnika nije pratila i kulturna infrastruktura, a samim tim i kvalitetni programi. Kultura je ušuškana u centar grada što je bila kulturna politika mnogih drugih gradova. Nažalost, ne može svako u današnjem društvu priuštiti odlazak u centar grada. 

Ovakva situacija nas je inspirisala da pokrenemo nešto što se zove pokretni kulturni centar ili kulturna stanica Karavan koja ima za cilj da kulturno aktivira stanovnike iz udaljenih delova grada ili na neočekivanim mestima i ukaže na to kako i otvoreni prostori mogu da se pretvore u prostore za kulturu. Građani Novog Sada biće u prilici da dožive transformaciju običnih prostora u prostore za kulturu i kreaciju. Nadamo se da će ih ovo inspirisati da i sami posle toga prave filmske večeri na travi ili okupe komšije da uživaju u novim ukusima“, objašnjava Rašković.

Podbara je jedna od još šest lokacija u gradu i zoni 021 (Irig, Beočin, Sremski Karlovci) do koje stiže „kultura na točkovima“, a od naredne sedmice, svaki utorak i četvrtak, do kraja septembra, biće rezervisani za sadržaje na kojima će, u okviru Karavana, zajedno raditi udruženje „Šolja mleka“ i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Tako će Karavan u okviru Dunavskih dijaloga 12. septembra u Banoštoru biti podrška umetničkom oživljavanju stare nemačke crkve. Kako bi uključili studente u kulturni život grada, dva puta tokom ovog meseca Karavan će pristati u studentski grad gde će studenti iz domova gledati predstave svojih kolega studenata sa Akademije umetnosti.

Posebna pažnja je posvećena Klisi gde je u planu izgradnja kulturne stanice, a pokretanje ovog dela grada će započeti upravo pprogramom koji će Karavan ponuditi na poljani iza Sportskog centra 17. septembra.

Programi uz Dunav biće novi prostori za izlaganje umetnosti i kreativnih radova mladih neafirmisanih umetnika.

Pročitajte više o Kaleidoskopu kuture:

POČINJE “KALEIDOSKOP KULTURE”, NOVI SAD POSTAJE “GRAD SCENA”

KALEIDOSKOP KULTURE: ŠTA SE DESI KAD SE SPOJE ČARLI ČAPLIN I ZAGREBAČKA FILHARMONIJA?

KALEIDOSKOP KULTURE: BLOCK PARTY U ČETIRI NOVOSADSKA KVARTA NEGUJE AKTIVIZAM I HIP-HOP KULTURU

KNJIŽEVNI FESTIVAL, GRADIĆ FEST I “TRI MIGRANTA U ČAMCU” NA KALEIDOSKOPU KULTURE

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
9
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
2
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.