Počinje drugi “Kaleidoskop kulture” u Novom Sadu! Prvi veliki događaj pod nazivom “Novosadska kapija” održava se večeras u 21h u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Posetioci će imati prilike da kroz vizuelnu projekciju vide kako je izgledala Novosadska kapija, koja je srušena nakon Prvog svetskog rata.

Mesto nekadašnje Novosadske kapije je takođe i polazna tačka od koje će krenuti “Šetnja kroz nasleđe” uz stručno vođenje novinara Miroslava Farkaša.

“Slučaj Petrovaradin”

Nakon šetnje, kod Beogradske kapije će biti prikazan film “Slučaj Petrovaradin”, koji govori o obnovi Podgrađa, ali i cele Petrovaradinske tvrđave. Film je deo projekta “Slučaj Petrovaradin: Upravljanje istorijskim gradskim predelima”. Inače, projekat su tokom prošle godine zajedno realizovali vodeća evropska organizacija posvećena kulturnom nasleđu, Evropa Nostra Srbija u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnih spomenika Novog Sada i Fakultetom za sport i turizam TIMS. Projekat je podržao “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Banovina 80

Paralelno sa ovim događajima, u ulici Lisinskog, biće otvorena multimedijalna izložba “Banovina 80” kojom se obeležava 80 godina od osnivanja Banovine. Izložbu realizuje “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” u saradnji sa Istorijskim arhivom grada Novog Sada i Arhivom Vojvodine. Novosađani će izložbu imati prilike da vide i u septembru.

Predstava “Bacači prstiju”

Foto: Novi Sad 2021

Ispred Beogradske kapije, na samom kraju programa, Šabačko pozorište će premijerno odigrati predstavu “Bacači prstiju”. Šabačko pozorište je, inače, za ovu predstavu dobilo Sterijinu nagradu za savremeni tekst. Predstavu “Bacači prstiju” režirao je Bojan Đurđev. Tekst je pisala Iva Brdar. Ovaj tekst je jedan od najintrigantnijih novih tekstova napisanih na našem govornom području. Predstavljen je u Berlinu i Njujorku u okiru javnog čitanja, a tamo je odigrana i predstava. Predstava se igrala i u Štutgartu, dok je u Parizu tekst pretvoren u radio dramu.

U jeku obnove Podgrađa, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi Novog Sada za godinu titule Evropske prestonice kulture, programom u okviru “Kaleidoskopa” skreće se pažnja na kulturnu baštinu i arhitekturu Novog Sada, podiže se svest o njenom očuvanju, a u cilju toga podstiče se i ideja da se iz Podgrađa u potpunosti izmesti saobraćaj.

Više o Kaleidoskopu kulture čitajte ovde:

Priredila: Miljana Miletić

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.