Stigao je februar, mesec poznat po Danu zaljubljenih (Sv. Valentinu) ili Svetom Trifunu koji obeležavaju pravoslavni vernici, ali i snegu i ledu, kao i hladnoći koja je prošle godine 14. februara u Torontu iznosila minus 21C.

Daleke 1934. u Ontariju je 9. februara zabeleženo neverovatnih minus 56C.

U vreme COVID-19 kada su brojni mali biznisi ovde trajno zatvoreni, a milioni ljudi ostali bez posla, kada restorani, bioskopi, pozorišta i Spa centri vrlo često zatvaraju ‘svoja vrata’ po preporuci nadležnih organa – zaljubljeni se nalaze pred pravim izazovom – kako iznenaditi voljenu osobu i odabrati (savršen) poklon?

Parfeme, donje rublje u crvenoj boji, slatkiše i knjige umotane u crveni ukrasni papir, buket ruža ili saksijsku biljku koja traje duže i može predstavljati simbol dugovečne ljubavi.

Na listi poželjnih znakova pažnje za Dan zaljubljenih su i odlazak u šetnju, ali svakako dobro obučeni u tople perjane jakne, sa kapama, rukavicama i dubokim čizmama, i šoljom kafe ili čaja “za poneti”.

Foto: Lazar Petrović

A priroda se na neki čudan način postarala da voljenoj osobi tokom šetnje možete ubrati cvet sa crvenim bobicama. Biljku koja prkosi i opstaje po dramatičnoj hladnoći i kada napada debeo sneg.

U prilog ovoj ideji (dar iz prirode) ide i jedno istraživanje koje kaže da bi, čak i u bogatim društvima kakvo je i Kanadsko, prosečna žena više želela da je dečko ili muž poljubi svakog dana pre odlaska na posao, nego da dobije skupoceni poklon.

Mladi fotograf – zaljubljenik u pejzaže

Lazar Petrović je student prve godine fotografije na Seneca koledžu u Torontu. Od svoje 15 godine on strastveno snima pejzaže širom sveta. U Beogradu je 2019. završio foto kurs u popularnoj “Fabrika Fotografa. Član je Toronto Kamera Kluba koji je osnovan davne 1888. kao jedan od prvih foto-klubova u čitavoj Severnoj Americi.

Fotografije Lazara Petrovića do sada su objavili: “Ilustrovana Politika”, portali Sputnik Srbija, RTS Dijaspora, MediaSfera i Kulturni kišobran.

Piše: Marina Bulatović

Foto: Lazar Petrović student fotografije na Seneca koledžu u Torontu


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
11
okej
divno divno
13
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
5
Super
Marina Bulatović
Bila je jedan od pionira PR profesije u Srbiji, a njen roman prvenac „Nina od Arabije“ čitaju ljubitelji pisane reči u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni. U slobodno vreme piše za portale: Sputnjik Srbija, Kulturni kišobran i MediaSfera; i za magazine: Turistički svet, Biznis Magazin, Ona i Ilustrovanu Politiku.