Kako bi izgledao vaš album sa fotografijama iz karantina? Uživanje u različitim vrstama umetnosti – film, knjiga, muzika…, rad od kuće, novi hobi, volontiranje, kuvanje ili prosto vreme za odmor koji nam je falio?

Novi Sad, kao buduća Evropska prestonica kulture, priključio se velikom evropskom projektu „Evropa kod kuće“ (Europe at Home) i aktivirao je lokalnu, kulturnu scenu. A sada, u drugoj fazi tog projekta, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ poziva sve da se priključe ideji solidarnosti i zajedništva.

Foto: Marija Kovač
Kako da se priključite?

Da biste se priključili projektu „Evropa kod kuće“ potrebno je da, prilikom objavljivanja fotografija iz karantina na vašim društvenim mrežama, dodate hešteg: #europeathome #novisad2021 #novisadkodkuće kao i da označite Facebook ili Instagram stranicu Novi Sad 2021.

Projekat „Europe at Home“ inicirao je portugalski kanditat za Evropsku prestonicu kulture 2027. godine, grad Faro, a sa njim ga realizuje još 13 gradova: Novi Sad (Srbija), Bode (Norveška), Kemnic (Nemačka), Eš (Luksemburg), Kaunas (Litvanija), Leuvarden (Holandija), Oulu (Finska), Piran (Slovenija), Plovdiv (Bugarska), San Sebastijan (Španija), Tartu (Estonija), Valeta (Malta), Vesprem (Mađarska).

Prva faza projekta bila je da po jedan književnik/ca i fotograf/kinja iz svih 14 gradova, kroz svoj rad predstave doba karantina, ali i sve izazove koje je pandemija postavila pred svet.

Novi Sad, u ovom projektu, predstavljali su dramski pisac, pozorišni kritičar i esejista, Laslo Vegel i fotografkinja Marija Kovač, a njihove radove, kao i radove drugih umetnika možete videti na veb sajtu: www.europeathome.eu

Foto: Marija Kovač


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.