Katarina Batuta Višekruna i Uroš Višekruna, više od deset godina rade kao fotografi pod imenom Hiishii.

Oni su travel blogeri – obilaze i fotografišu najzanimljivije predele po celom svetu. Obišli su Evropu, egzotične predele Azije, Tibet, Nepal, Himajale, Japan…

Foto: Hiishii foto

Poslednja destinacija na kojoj su Katarina i Uroš bili je Jordan. Ovim putovanjem Katarina i Uroš započinju svoj foto projekat“Points Beyond”.

Žele da istražuju specifične lokacije, da prikažu mesta koja mogu da nas asociraju na najudaljenije delove svemira, tamo gde ljudska noga nije kročila.

Foto: Hiishii foto

’To je fotografska interpertacija naše težnje da otkrijemo i odemo van granica naše plave planete i da udovoljimo svojoj radoznalosti i potrebi da shvatimo ko smo mi ustvari. Jordan je bio početak, a nastavićemo sa fotografisanjem širom planete što ćemo krunisati izložbom na kraju’’, kaže Katarina.

Jordan: Wadi Rum pustinja, Petra i kupanje u Mrtvom moru

Katarina i Uroš su u Jordanu proveli dve nedelje, putujući kroz celu zemlju kolima. U pustinji Wadi Rum proveli su šest dana, istražujući najbolje lokacije za fotografisanje sa lokalnim beduinima. Mnoge od tih lokacija su one na kojima su snimani poznati filmovi kao što su ‘’Marsovac’’ ili ‘’Star Wars’’ filmovi.

Foto: Hiishii foto

Petra, kao definitivno jedno od najatraktivnijih turističkih destinacija, bila im je izuzetno iskustvo. Poseban doživljaj bio je noću, kada meštani upale veliki broj sveća i pod zvezdama pričaju mistične priče o ovom delu sveta.

Kako bi fotografije što više odgovarale konceptu koji su zamislili, Katarina i Uroš su pažljivo birali i odevne kombinacije. Dizajnerka Nina Rajak je tako kreirala moderno astroautsko odelo, koje je upotpunjeno kacigom.

Foto: Hiishii foto

’Putovanje po Jordanu smo nastavili do Ma’an toplih izvora i završili na Mrtvom moru. Mrtvo more kao poseban mini eko sistem, bio je izuzetno inspirativno iskustvo, a kupanje u njemu, ili bolje reći plutanje, u devet puta slanijoj vodi od okeana nam je dočaralo i utisak bestežinskog stanja koje možda liči na ono u svemiru’’, kaže Uroš.

Foto: Hiishii foto


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.