Tradicija održavanja „nedelje posvećene dečijim filmovima i našim najmlađima“ traje već sedamnaest godina i prema rečima direktora festivala Igora Stankovića uskoro možemo očekivati jubilarni 20. rođendan dečijeg festivala.

„Jedna lepa ideja nastala upravo u ovom prostoru, u tadašnjoj Dvorani Doma sindikata, kao ideja koja je na veliko platno trebalo da prenese filmove koji dolaze sa svih meridijana sveta. Tadašnji klinci koji su dolazili sa svojim školama, sada su već sigurno roditelji i uskoro verujem da će njihova deca biti posetioci dečijeg filmskog festivala. Kids fest je u toj misiji uspeo, za sve ove godine prikazano je premijerno preko 300 ostvarenja. To je mesto na kome se menjaju navike i filmovi uz koje se bolje odrasta, gde se deca upoznaju sa životom, avanturama i događajima iz celog sveta. Uveseljavati decu je velika čast“, s ponosom je istakao Igor Stanković i izrazio veliku zahvalnost ovogodišnjem ambasadoru festivala Marku Konu.

Projekcije filmova su prilagođene vremenski i školarcima i najmlađima, te će na festivalu biti i prepodnevnih i popodnevnih projekcija.


O prilici da bude ambasador Kids festa i da tokom festivala organizuje muzičke radionice muzičar i producent Marko Kon kaže: 

„Imam čast ove godine da budem ambasador Kids festa. Dečiji festival je značajan iz hiljadu razloga, a jedan od tih je što upravo klince upoznajemo sa načinom konzumiranja zabavnog sadržaja koji je nama bio vrlo prirodan kad smo bili mladi. Odlazak u bioskop i posvećivanje sadražaju od 80 minuta je nešto na šta oni nisu navikli, ali bioskopska atmosfera omogućava da filmove shvate na pravi način, da otputuju u svet mašte koji je jako značajan za odrastanje“.

Kon je takođe preporučio raznovrsan festivalski program: „Festival je takođe značajan jer možete videti skandinavske filmove veoma su važni jer deca mogu da se upoznaju sa svojim drugarima iz drugog kraja sveta. Naši klinci će se prepoznavati u ovim filmovima“.

Festival će deo programa paralelno prikazivati na onlajn platformi MojOFF, te je urednica platforme Jelena Bilić istakla o kojim naslovima je reč: 

„Festival se drugu godinu za redom održava i na platformi MojOFF, a ovoga puta će biti prikazani filmovi: Zvezdni psi: Tropska avantura, dokumenatarac Ptice Amerike, zatim Neli rep – agent za čudovišta, švedska porodična drama Bertov dnevnik kao i Tvigson i morsko čudovište.“

Celokupni program festivala čini 15 ostvarenja od kojih će premijerno biti prikazani najnovija Diznijeva sinhronizovana animacija „Nepopravljivi Ron“ koja prati savremeno prijateljstvo između  dečaka i njegovog najboljeg prijatelja – ne tako savršenog robota Rona.

Pored toga premijerno će biti prikazani i naslovi poput ruske animacije „Moje slatko čudovište i animacije „Čarolija meseca“. Dok će malo stariji mališani premijerno uživati u  filmovima: „Bertov dnevnik“, „Neli Rep agent za čudovišta“, dokumentarnom filmu „Ptice Amerike“, kao i osvedočenim uspešnim ostvarenjima „Glavni heroj“ i „Avantura u džungli“.

Publika će u  3D formatu moći da pogleda najuspešnije ovogodišnje animirane Diznijeve sinhronizacije: „Luka“, „Duša“ i „Raja i poslednji zmaj“. Od domaćih ostvarenja biće prikazani filmovi „Magični ključ“ i „Prizori iz života džukca“.

Celokupan program festivala, kao i satnice festivala mogu se pronaći na sajtu http://kids-fest.com/

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.