Jedan od najstarijih i najpoznatijih beogradskih restorana, Klub književnika, koji više od 70 godina postoji u srcu Beograda, na adresi Francuska 7, oduvek je bio mesto koje je privlačilo kulturnu elitu, domaću i svetsku i koje godinam važi za jedan od najkvalitetnijih restorana u gradu.

Sinoć se brojnim predstavnicima medija, kao i prijateljima kuće predstavio novi šef kuhinje, Branko Kisić.

Foto: Ivan Pleskonjić

Kisić je svojim kulinarskim umećem i raznovrsnim jelovnikom oduševio sve pristurne. Ujedno je podsetio i na bogatu istoriju ovog restorana, umetnike koji su gradili imidž ovog mesta. Među njima su bili Ivo Andrić, Momo Kapor, Danilo Kiš, Rade Šerbedžija, ali i Sofija Loren, Robert De Niro, Vivijen Li, Elizabet Tejlor, Majls Dejvis, Žan pol Sartr i drugi.

Iako mlad, Branko ima vrlo bogatu kuvarsko iskustvo – od InterContinentala, preko kuhinje hotela Square Nine u Beogradu do MK Group Executive Corporate Chef-a gde je bio zadužen za kuhinje 6 hotela.

Foto: Ivan Pleskonjić

Branko ima viziju da Klub književnika izvuče iz odela tradicije, ali da tradiciju ne zapostavi i ne zaboravi i da da ovom mestu jedno novo odelo koje bi imalo akcenat na kuhinji. 

Vizija mi je da kroz Klub književnika damo doprinos stvaranju identiteta ovih prostora i kroz hranu ispričamo priču o novom spoju Beograda i drugih gradova i sela Srbije. Želimo da ispričamo da je hrana identitet jednog naroda, i da postoji veliki prostor da srpsku kuhinju spojimo sa svetom“, kaže Branko.

Foto: Ivan Pleskonjić

Koncept Branka Kisića je da pronalazi posvećene ljude i domaćinstva u malim mestima širom Srbije. Od njih dobavlja mangulicu, posebnu kečigu, pirotski kačkavalj i mnoge druge namirnice, i daje im novi život u kuhinji Kluba književnika, sa kreativnim pečatom, a potom ih stavlja u dijalog sa tehnikama i metodama francuske kuhinje. 

“Klub književnika sam odabrao kao mesto svog prvog restorana upravo zbog vrednosti koje su kamen temeljac ovog mesta ali i moje kulinarske filozofije – inovativnom stvaralaštvu, hrabrim iskoracima i dugoj tradiciji kulinarstva. Klub književnika je restoran u kome se služi vrhunska hrana, spremljena prvenstveno od lokalnih, a potom i internacionalnih namirnica, od strane ljudi koji joj daju lični pečat“, dodaje Branko.

Foto: Ivan Pleskonjić

U jednoj od najlepših i najvećih bašti u Beogradu, sinoć su pored predstavnika medija uživali u Brankovim kulinarskim čarolijama i brojne javne ličnosti i prijatelji kuće, među kojima su: Jagoš Marković, Miloš Biković, Marija Kilibarda, Maja Uzelac, Brian Rasic, Jasmina Holbus, Dimitrije Kokanov, Miodrag Radonjić, Miloš Petrović, Dubravka Marković, Ana Rodić, Ida Prester i drugi.

Foto: Ivan Pleskonjić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.