“Kaleidoskop kulture” je programski luk iza kog stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u “grad scenu”. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Tokom prve nedelje Kaleidoskopa kulture, mi vam preporučujemo da obavezno posetite Međunarodni novosadski književni festival, Gradić fest i pogledate performans „Tri migranta u čamcu“.

Međunarodni novosadski književni festival

Međunarodni novosadski književni festival održava se krajem avgusta i okuplja oko 100 stranih i domaćih pisaca, iz velikog broja evropskih i vanevropskih zemalja. Ove godine datum održavanja je od 26. do 29. avgusta, a mesta održavanja su: Trg mladenaca, Gradska biblioteka, balkoni u Zmaj Jovinoj ulici, klub Absolut, restoran Marina.

Svake godine posebno se predstavlja jedna nacionalna književnost i tim povodom izdaje se antologija savremene poezije. Na Festivalu se dodeljuje ugledna Međunarodna nagrada za poeziju Novi Sad, Brankova nagrada za mlade pesnike i Nagrada za najboljeg slemera Srbije.

Na festivalu ove godine učestvuje  i Žan-Lik Depaks, jedan od istaknutih savremenih francuskih književnika. Festival organizuje Društvo književnika Vojvodine


Društvo književnika Vojvodine okuplja književnike na prostoru Vojvodine. Ima oko 490 članova koji pišu na svim zvaničnim jezicima koji su u upotrebi u Vojvodini. Takođe  ima i oko sedamdesetak književnih prevodilaca. Sedište Društva je u ulici Braće Ribnikar br. 5. u Novom Sadu.  Sekcija vojvođanskih pisaca izdvojila se  iz Udruženja književnika Srbije 1966. godine.

Od osnivanja, DKV dodeljuje Brankovu nagradu za najbolju prvu pesničku knjigu objavljenu na srpskom jeziku autora do 29 godina, koja je jedna od najprestižnijih književnih nagrada za mlade pesnike u Srbiji, nekada Jugoslaviji. Prvi dobitnik nagrade 1954. godine je bio Vasko Popa. Brankova nagrada se dodeljuje od 2006. godine na Međunarodnom novosadskom književnom festivalu, a glavna nagrada Festivala je Međunarodna nagrada za književnost Novi Sad. Dosadašnji dobitnici su Kristof Mekel, poznati nemački pesnik, Žan Pjer Faj, pesnik, prozni pisac i filozof iz Francuske i Ben Okri, prozni pisac i pesnik iz Nigerije, koji živi u Engleskoj.

Međunarodni novosadski književni festival osnovalo je udruženje 2006.  godine i svake godine predstavlja značajne autore iz zemlje i sveta. Održava se svake godine poslednje nedelje avgusta. Društvo književnika Vojvodine izdaje i renomirani časopis “Zlatna greda”, na srpskom jeziku, koji se bavi književnošću, umetnošću i književnom teorijom. Glavni i odgovorni urednik „Zlatne grede“ je Jovan Zivlak.

Gradić fest

Devetnaesti festival uličnih muzičara – Gradić Fest održaće se od 30. avgusta do 1. septembra, na već dobro poznatom mestu – Donjem gradu Petrovaradinske tvrđave.

Tokom tri dana festivala Gradić će ponovo postati umetnički kvart na čijim će se ulicama nalaziti muzičke, pozorišne i umetničke predstave, filmske projekcije i izložbe. Program će se uglavnom odvijati na uličnim lokacijama i manjim pozornicama, što će omogućiti i neposredniji kontakt između publike i izvođača. Program će podrazumevati predstavljanje umetnika iz Srbije, regiona, Evrope i drugih, udaljenijih zemalja, a sastojaće se od muzičkih performansa, umetničkih predstava, ambijentalnih pozorišnih predstava, filma i video projekcije, umetničke instalacije, izložbe, konferencije i predavanja.

U okviru festivala ove godine nastupaju: Katarina Stojkov, Karasorchestra, Adam Ben Ezra, Into Brass Street Band, Bruital, Barbara Munjas, Blizanci Popović, Soundbeam orkestar „Dobri ljudi“, Vuk Vujačić, Duo Nomadiko, Barka Dilo ,Gipsy Jazz band, Bohemija, Lepša Brena, Duško Domanović i Vladimir Bajić „Poetsko-muzička kontrakcija“, Dušan Sekulić trio, Autopa, Dea duo, Mendel Collective, Artan Lili, The Flamenco Thief, Lovely quinces, Uroš Marjanović, Mitar Zorić, Bahatlo dive, Bluvinil, The black room, Vladimir Zontag, Miloš Zubac i Milan Korać, Nemi pesnik, Who See, Đorđe Obradović, Ilija Ludvig, Aviostoper, Gramphonedizie, Kosmo i Savages Suefo.

Gradić Fest odvijaće se na sledećim lokacijama: Beogradska ulica, Lisinskog ulica, Ulica Vladimira Nazora, Štrosmajerova ulica, Trg Vladike Nikolaja, Rampin put (staza koja se spušta od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepenica tvrđave Petrovaradin) i zelene površine iza Beogradske kapije.

Od početka milenijuma glavni grad Vojvodine se pojavio na mapi godišnjeg okupljanja ulične umetnosti, a posetili su je poznati međunarodni ulični muzičari, kao i umetnici koji nastupaju na drugim prestižnim festivalima širom Evrope, ali i šire. Festival uličnih muzičara održan je prvi put 2001. godine, od tada se festival organizuje redovno svake godine, krajem leta, po istim principima ulične umetnosti usvojenima tokom njegove prve godine.

Program je od svog početka bio podeljen u dva segmenta – lokalnu i međunarodnu scenu. Od tada pa do danas umetnički direktor festivala je Aleksandar Carić. Ovaj novosađanin godinama živi i radi u Italiji i Portugalu, a sam je aktivni ulični izvođač, sa ozbiljnim iskustvom iza sebe. Festival okuplja  renomirane ulične umetnike sa svih pet kontinenata, uključujući, između ostalog, Malabar, Voalu, Von kolica-kvartet, Perpetuum Jazzile, Etoiles De Essaouira, Kozmičke kobasice. Festival Street Musicians tokom svoja tri dana svake godine poseti preko 70.000 posetilaca, a od svog osnivanja ceo program je uvek bio potpuno besplatan.

Godine 2009. osnivač festivala, Borislav Beljanski, za svoj ceo doprinos umetnosti i kulturi i organizaciji ove manifestacije, dobio je prestižnu nagradu grada – Novembarsku povelju grada Novog Sada. Posle 15 godina organizovanja festivala u centru Novog Sada, 2016. godine odlučeno je da se  pokrene inicijativa za kandidaturu Donjeg grada Petrovaradinske tvrđave za mesto festivala. Od tada se festival odvija na novoj lokaciji. Kao i prethodnih godina, i ove godine će se naći umetnici iz Srbije, regiona, Evrope, Amerike i drugih, dalekih zemalja

Prvi put ove godine na 19. Festivalu uličnih svirača – Gradić fest PSB (Pub Street Battle) organizuje se veliki plesni šou u kojem će učestvovati dve plesne škole iz Novog Sada “Magic People” i “Groove”, plesno udruženje  “Miroslav Batak Mićko” iz Futoga, a iz Subotice stiže “Plesni Studio Style”.Ovaj događaj će imati oblik Cypher-a, a to znači da će učesnici plesnih škola oformiti krug u čijem centru će plesači, kao i publika imati priliku da pokažu svoje plesne veštine

“Tri migranta u čamcu”

Prvu nedelju Kaleidoskopa kulture ispuniće i nesvakidašnji performans, koji uključuje i publiku „Tri migranta u čamcu“. Performans je zakazan za 29. avgust u 18 sati na platou kulturne stanice Svilara.

Performans je zamišljen kao izmišljeno putovanje tri migranta i krijumčara na gumenom čamcu koji plove rekom Evros, a dijalozi su bazirani na popularnom romanu „Tri čoveka na brodu“. Publika će imati aktivno učešće u performansu jer će jedan deo posetilaca opremljenih uređajima za noćnu vidljivost neprimetno šetati kroz prostor i posmatrati predstavu, preuzimajući ulogu carinika, dok scena postaje velika panoramska video-projekcija rečne obale. Ostatak publike će, dok čeka da uđe i postane deo performansa, putem nekoliko ekrana, pratiti prenos vesti o migracijama, hapšenjima, političke govore.

Performans je delo umetnika Petka Dourmana, u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda i „Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture“, a izvodiće se i 30. i 31. avgusta , kao i 1. septembra od 18 sati na istom mestu.


Centar za kulturnu dekontaminaciju je neprofitna kulturna ustanova čiji se rad zasniva na kritičkom razmišljanju i kulturnoj i umetničkoj produkciji. Kroz kulturni i društveni angažman, koji je obuhvatio hiljade ljudi, CZKD artikuliše inicijative politizacije i repolitizacije javnog prostora, kulture i umetnosti. Od svog osnivanja, CZKD je organizovao nekoliko hiljada različitih programa: predstava, predstava, izložbi, koncerata, javnih rasprava, projekcija filmova, radionica, seminara, konferencija, predavanja i složenih eksperimenata performansa. CZKD je mesto političkog i kulturnog dijaloga, javni prostor koji je otvoren i za kritiku i za afirmaciju.

Detaljan program pročitajte OVDE.


Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.