Obeležavanje 80 godina od osnivanja Banovine – 25. septembar

Multimedijalnom izložbom „Banska palata u Novom Sadu – priče iza priče“ biće obeleženo 80 godina od izgradnje Banovinskog kompleksa, poznatog i pod imenom Banska palata u Novom Sadu. Izložbu čini dva segmenta, pa će otvaranje jednog dela biti 25. septembra, u 12 časova u holu zgrade Pokrajinske vlade, a drugi deo biće otvoren istog dana u 18 sati u Arhivu Vojvodine.

Banska palata u Novom Sadu, delo jednog od naših najpoznatijih arhitekata Dragiše Brašovana, zauzima posebno mesto u istoriji srpske arhitekture i predstavlja jedan od najznačajnijih arhitektonskih spomenika art deko stila u našoj zemlji.  Na izložbi je radio Arhiv Vojvodine, uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. 

„Književno jutro“ – 28. septembar

Umesto književne večeri, „Kaleidoskop kulture“ ove godine donosi „Književno jutro“ i to na jednoj od najprometnijih lokacija u gradu, Najlon pijaci28. septembra u 8 časova ujutru, spajajući na taj način nesvakidašnju lokaciju i interesantan program.

„Književno jutro“ događaj je kojim će biti zatvoren ovogodišnji, Međunarodni festival proznog stvaralaštva, Prosefest, a Novosađani će tog jutra imati prilike da se druže sa književnicima Milutinom Ž. Pavlovim, Vuletom Žurićem i novinarom i piscem Raletom Damjanovićem

Predstava za najmlađe u Eđšegu – 28. septembar

U subotu 28. septembra 20.30 časova, biće održana predstava nastala kao proizvod lutkarskih radionica „Poezija papirnih lutaka“, u kulturnoj stanici Eđšeg (Antona Čehova 4). Na radionicama su zajedno radila deca iz Novog Sada, a vodili su ih Škart kolektiv i pesnikinja Jelena Ađelovska uz podršku „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Na predstavi će publika imati prilike da vidi i čuje pesme, priče, crteže, maštarije i ostale svaštarije, nastale na tim radionicama sa decom, a deo čitave prezentacije su i animacije trapavih lutkarskih grešaka koje pričaju skrivene priče o nama i njima, kako navode organizatori.

Zatvaranje „Kaleidoskopa kulture“ uz postavljanje skulpture ispred Svilare – 29. septembar

Ovogodišnji „Kaleidoskop kulture“ biće zatvoren uz otkrivanje skulpture „Kju“, 29. septembra, u 19 sati, a čitav program počeće u 18.30 časova.

Skulpturu sačinjenu od čuvenog aranđelovačkog mermera, isklesala su četiri umetnika iz tri različite Evropske prestonice kulture: Novog Sada, Rijeke i Temišvara, što predstavlja još jedan vid saradnje gradova i umetnika.

Projekat „Kju“ je nastao kao autorska i umetnička ideja Danila Vuksanovića i Luke Kulića, koja je razvijana u saradnji sa Udruženjem građana Podbare Almašani, sa ciljem da se podstakne praksa aktivnog prisustva savremene skulpture u Novom Sadu.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
4
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
1
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
8
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
1
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.