Posle skoro dve godine od neigranja, na repertoar Opere i teatra Madlenianum se vraća urnebesna komedija “Koferče”, savremenog ruskog pisca Jurija Poljakova. Premijera je zakazana za 28. novembar u 19.30 časova na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianuma, dok su reprize 11. i 29. decembar 2021. u 19.30 časova.

Od ove sezone publika Madlenianuma će moći da vidi i nove aktere, u ulozi Sonje nastupa Sofija Juričan, u ulozi Strojeva Mlađeg pojavljuje se Petar Mihalović koji preuzima deo uloge generala Strojeva kojeg je na premijeri 19. aprila 2019. godine, tumačio Ivan Bekjarev. Na video snimku Ivan Bekjarev će i dalje biti deo predstave Koferče. Madlenianum sva buduća igranja predstave Koferče posvećuje velikom glumcu Ivanu Bekjarevu (1946-2020). Premijerna obnova je u nedelju 28. novembra, a reprize 11. i 29. decembra.

Komad se bavi večnom temom: vlast i mali čovek. Komedija u kojoj glavni junak Mihail (Marko Gvero), nezadovoljan svojom pozicijom u društvu, nezadovoljan ženom i detetom, jednog dana odlučuje da kaže „ne” tom svetu koji ga guši ali, kako to biva u dobro napisanim komedijama, on to čini na neprimeren, nedovoljno isplaniran i pomalo trapav način koji dovodi do niza komičnih situacija. Mihail od predsednika Ruske Federacije (Gorica Popović) krade tajno koferče sa dugmetom za pokretanje atomskog rata. 

Rediteljka predstave Olja Đorđević ističe važnost uvažavanja dostojanstva svakog pojedinca. Ona je, gradeći humor, ne iz žuči i jeda već iz životne radosti, ponela glumce u građenje jedne pitke, pomalo bajkovite, a ipak snažne i društveno odgovorne predstave. Jer, šta bi bilo kada bi zaista došlo do, ne bilo kakvog, već atomskog rata? Ono što je dragocenost Poljakovljevog komada, i što je za Madlenianum bilo privlačno, jeste to što se u itekako državno-političkom kontekstu, vide ljudske duše, sudbine pojedinaca koji, bilo da su predsednik Rusije lično ili tek tinejdžer izbačen iz školske klupe, podsećaju na činjenicu da smo svi samo ljudi, jednaki pred Bogom.

Glumačku podelu u ovoj urnebesnoj komediji čine i: Miljan Prljeta, Vanja Nenadić, Danina Jeftić, Saša Latinović, Vukašin Jovanović, Bogdan Bogdanović i Dubravko Jovanović.

Foto: Duško Filipović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.