Šest decenija je vladala pariskom visokom modom. Gabrijela “Koko” Šanel je bila inspirisana muškom odećom, osmislila je čuvenu malu crnu haljinu i lansirala čuveni parfem Šanel No5.

Nadimak Koko dobila je još dok je kao mlada pevala “Ko Ko Ri Ko” i “Ko je video Koko” u kabareu “La Rotonde” u Mulenu u Francuskoj.

U jednom intervjuu iz 1959. godine Koko je govorila o eleganciji i kopiranju.

Novinar: “Možete li mi reći šta je definicija elegancije?”

Koko Šanel: “Elegancija? Postavljate veoma teška pitanja. Ona može imati mnogo različitih značenja. Mogu vam reći ono što uvek ponavljam, to jest, smatram da su žene previše obučene i nikada nisu dovoljno elegantne.”

Novinar: “Napravili ste obrasce koji se kopiraju širom sveta. Prodaje se na hiljade kopija. Šanel stil se proširio, jeste li zadovoljni?”

Koko Šanel: “Oduševljena sam time. To je ono što sam tražila, to je bio moj cilj – da stvorim svoj stil jer ga nije bilo. Po mom mišljenju, ne postoji stil u Francuskoj – postoji stil u jednoj naciji, postoji stil i kada su ljudi obučeni tako kao ti i mislim da sam u tome uspela. Ali ne verujem u kopiranje, verujem u imitaciju. Već je veoma lepo doći do imitacije.”

Novinar: “Važno je svakako?”

Koko Šanel: “Da. Kopiranje je veoma teška stvar koja se više ne praktikuje. Ono što sam uvek smatrala smešnim je to što želimo da branimo modu. Ali, to je nemoguće, ne možemo da branimo modu. Nije moda ako je niko ne vidi, razumete.

Niste me pitali ovo, ali svejedno ću vam reći, u visokoj modi postoji besmislen strah od kopiranja. Dok je za mene kopija uspeh. Nema uspeha bez kopije ili imitacije, jednostavno ne postoji.

Priredila: Miljana Miletić

Foto: Justine Picardie / Wikimedia Commos


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
13
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.