Povodom završnice 26. Republičkog festivala dečjeg muzičkog stvaralaštva “Deca kompozitori” – FEDEMUS 2021 biće održan koncert “Kad bih” u petak, 24. septembra, u 17 časova, u Crvenoj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd. Koncert će se održati bez prisustva publike, koja može pratiti koncert uživo na YouTube kanalu DKCB.

Na koncertu će učestvovati pobednici festivala – deca kompozitori i kantautori iz cele Srbije. Ove godine na završnom koncertu će nastupiti solisti kantautori iz Futoga, Novog Sada, Kragujevca, Vraneša, Vrnjačke Banje, Sremske Mitrovice, Beograda i gosti programa. Na ovogodišnji konkurs, koji je trajao od 15. januara do 15. marta, stiglo je više stotina kompozicija iz preko 35 mesta Srbije, koje su grupno ili pojedinačno komponovala deca osnovnih škola na svoje ili tekstove svojih vršnjaka. Po završenom konkursu, selekciona komisija, u sastavu naših eminentnih profesora muzike i aranžera, odabrala je 32 instrumentalne i 16 vokalnih kompozicija. Snimljene vokalne kompozicije nalaze se se na novom CD-u pod nazivom ,,KAD BIH’’ u izdanju Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva FEDEMUS – “Deca kompozitori”, propisan nastavnim planom i programom u nastavi muzičke kulture Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije, jedini je festival na kome deca učestvuju kao kompozitori, tekstopisci i izvođači. Deca Srbije, uzrasta od 7 do 15 godina, učestvuju na republičkom konkursu koji Dečji kulturni centar Beograd raspisuje svake godine za dečju kompoziciju u oblasti vokalnog i instrumentalnog stvaralaštva. Od 1995. godine festival afirmiše mlade talente i promoviše dečje stvaralaštvo i kreativan rad odraslih sa decom. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

DKCB i festival “Deca kompozitori” stvorili su generacije mladih kompozitora, solista i kantautora. Do sada su izdate deset zbirki nota u kojima se nalazi preko 280 kompozicija koje prati i 14 muzičkih audio CD diska, u izdanju PGP i DKCB. Povodom jubileja, 20 godina realizacije festivala 2015. godine, savet festivala je ustanovio povelju “Konstantin Babić” u znak sećanja i poštovanja ličnosti kompozitora i profesora koji je od samog početka podržavao dečije stvaralaštvo. Povelja se dodeljuje saradnicima i institucijama koje su doprinele razvoju i afirmaciji festivala. Do sada su dobili RTS, PGP, Ministarstva kulture i prosvete i mnogi pojedinci – dugogodišnji saradnici iz cele Srbije.

Učesnici Festivala su svih ovih godina predstavljali našu zemlju na međunarodnim festivalima u Makedoniji, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Turskoj. Pored ovih inostranih nastupa, deca solisti i kantautori učestvovali su u mnogim dečjim programima našeg grada – na koncertu “Dani Evrope” ispred Skupštine grada Beograda, “Susreti prijateljstva” Međunarodne manifestacije dece Evrope “Radost Evrope”, kao i u mnogim TV i radio emisijama.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.