U subotu 11. januara 2020. godine od 10h do 22h u Hotelu New Yorker u srcu Menhetna, Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, osmi put, održava konferenciju pod nazivom U DUHU TESLE (Tesla spirit award).

To je ujedno i zvanična desetogodišnjica postojanja Tesla naučne fondacije, mada je godinama pre toga postojala kao Nikola Tesla Klub i Nikola Tesla Pronalazački Klub. 

U jutarnjem programu koji vodi Lana Asanin predstaviće se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Između ostalog biće prikazan i odlomak iz romana “Nina od Arabije” o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović.


Intervju sa Marinom Bulatović: Dobrodošli u čudesni svet “Nine od Arabije”


Jedan od junaka romana “Nina od Arabije” je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz “oživljene” i svima dostupne odlomke na YouTube koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

U drugom delu programa “Tesla ways” putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu – biće prikazan novi web sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio 60ak godina koliko je živeo u Americi. Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će preko svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, doći na lice mesta i dobiti mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu. 

“Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Srećan sam jer će na konferenciju stići učesnici iz Srbije, Hrvatske, Kanade, Rusije, Nemačke i Amerike”, kaže Nikola Lončar predsednik TNF iz Filadelfije.

Nikola Lončar

Treći deo programa je KAKO NAPRAVITI TESLA CLUB u svojoj školi, fakultetu ili zajednici. TNF sa Tacony academy charter school i Frenklin Institutom iz Filadelfije, a od ranije i sa Tesla muzejom u Beogradu, već šest godina bavi se realizacijom ove ideje koja je veliki izazov. U ovaj program su pored nastavnika, aktivno uključeni brojni umetnici i inženjeri.

Konferenciju o Tesli pratiće i umetnička izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci.


Pročitajte još:

Nikola Tesla – čovek koji je izumeo dvadeseti vek

Na Teslin rođendan otkriven reljef sa likovima najvećih srpskih naučnika


U večernjim satima je susret Teslin Narod (na srpskom), Panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program će voditi Katarina Radivojević jedna od najpopularnijih srpskih glumica. 

Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku najavila je svoj dolazak i učešće na Panelu.

Ceo program će biti snimljen i postavljen na TeslaTalk TV,  a TV ekipa će praviti intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu New Yorker. 

Dokumentarno animirani film “Ka svetlosti” autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade U DUHU TESLE i biće prikazan tokom januarske konferencije. 


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
9
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
7
divno
Predivno Predivno
13
Predivno
Super Super
11
Super
Marina Bulatović
Bila je jedan od pionira PR profesije u Srbiji, a njen roman prvenac „Nina od Arabije“ čitaju ljubitelji pisane reči u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni. U slobodno vreme piše za portale: Sputnjik Srbija, Kulturni kišobran i MediaSfera; i za magazine: Turistički svet, Biznis Magazin, Ona i Ilustrovanu Politiku.