Povodom šezdeset godina od smrti Branka Miljkovića i pedeset od uspostavljanja nagrade koja nosi ime po pesniku za najbolju zbirku pesama, 12. februara biće otvoren konkurs za najlepšu pesmu inspirisanu Miljkovićevim delom pod nazivom “Brankova pohvala svetu”.

Datum pesnikove smrti (12. februar) tradicionalno se obeležava na Novom groblju u Beogradu u krugu porodice i poštovalaca njegovog dela. Ove godine biće malo drugačije zbog kovida 19.

Nedavno je pokrenut sajt posvećen Miljkovićevom životu i delu.

“Namera je da kreirana internet prezentacija posetiocima omogući upoznavanje s pesnikovom biografijom, pruži na uvid raznoliku propratnu dokumentaciju, kao i njegov književni opus, koji će na ovaj način najširoj javnosti postati dostupan u celosti”, navodi se u saopštenju porodice Miljković, koja je pokrenula sajt.

Povodom navedenih jubileja, na sajtu će biti otvoren i konkurs za najlepšu pesmu inspirisanu Miljkovićevim delom pod nazivom “Brankova pohvala svetu”.

Konkurs će biti otvoren na dan pesnikove smrti 12. februara i trajaće dvadeset sedam dana (trajanje konkursa nastoji da sugeriše životni vek pesnika – dvadeset sedam godina).

Pokrovitelj konkursa je Niški kulturni centar, koji tradicionalno organizuje dodelu nagrade “Branko Miljković” za najbolju zbirku pesama.

Svi zainteresovani moći će da se prijave na konkurs preko sajta počev od 12. 2. 2021. godine.

Učesnici mogu da prijave jednu pesmu, a posetioci sajta će biti u prilici da glasaju za pet pesama po sopstvenom izboru (odluka o selekciji pet pesama predstavlja reminiscenciju na Miljkovićevih pet zbirki poezije).

Glasovima posetilaca sajta formiraće se uži izbor u koji ulazi dvadeset sedam pesama, dok će tri najbolje pesme izabrati stručni žiri koji čine Dragan Hamović, Vojislav Karanović i Goran Stanković.

Niški kulturni centar je autorima tri najbolje pesme obezbedio nagrade. Pobednici konkursa biće objavljeni 21. marta na svetski dan poezije.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
12
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.