U okviru kampanje Next You raspisan je konkurs za idejno dizajnersko rešenje štafete mladosti pod nazivom Next You štafeta, štafeta nove generacije.

Kampanja je prvi deo umetničkog rada kolektiva Karkatag pod nazivom n(ex)t y(o)u/novi revizionizam koji će biti predstavljen u više faza.

Na ovaj način, Muzej Jugoslavije nastavlja praksu zajedničkog promišljanja jugoslovenskog nasleđa s akterima lokalne umetničke scene.

Potencijalni učesnici i učesnice pozivaju se da odgovore na sledeća pitanja i propozicije konkursa:

Tema konkursa je savremena interpretacija štafete mladosti i sagledavanje značenja i formalnih rešenja ovog objekta danas.

Pozivaju se umetnici da kroz ličnu prizmu odgovore na pitanja koja u njima pokreće simbolika štafete:

  • Da li ona govori o novonastalim kriznim situacijama koje su zadesile ceo svet ili se okreće trenucima u kojima ste se osećali srećno i sigurno?
  • Da li ističe zajedništvo i razmenu na društvenim mrežama, da li slavi omiljene modne i tehnološke brendove ili kritikuje klasne nejednakosti?
  • Kome biste je vi uručili? Lekarima koji su nas branili od pandemije, prodavcima, svojim roditeljima, najboljem prijatelju ili najboljem dečku/devojci? Ili možda sami sebi, jer ste baš vi Next You.

Na konkurs se mogu prijaviti timovi i pojedinci/ke nezavisno od polja rada.

Modeli štafete mogu biti izrađeni u bilo kojoj tehnici i softveru, ali konačna rešenja moraju biti izvedena i poslata kao trodimenzionalni model u digitalnom formatu.

Konkurs je dvostepeni i u prvom krugu će biti odabrana sva rešenja koja ispunjavaju tehničke kriterijume i tematski okvir, a o pobedničkom rešenju u drugom krugu biće odlučeno glasanjem na društvenim mrežama.

Konkurs je otvoren od 25. 5. do 20. 6. 2020, nakon čega tehnička komisija selektuje radove koji ulaze u drugi krug konkursa. Krajnji rok za izbor pobedničkog rešenja je 10. 7. 2020. godine.

Pobedničko rešenje biće tokom 2020. godine štampano u 3D obliku uz aktivno učešće posetilaca Muzeja Jugoslavije, a svi primerci biće izloženi u Muzeju u okviru Next You paviljona i korišćeni tokom pratećih manifestacija. Jedna kopija pobedničkog rešenja biće dodeljena autoru.

Detalji u vezi sa prijavom i tehničkim propozicijama konkursa mogu se pronaći OVDE.

Foto: Muzej Jugoslavije


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.