Slobodna zona dolazi ove nedelje u Kragujevac, a osim toga u Studentskom kulturnom centru Kragujevac biće otvorena i izložba Ane Vrtačnik a održaće se i Street Art festival. Celokupan program za ovu nedelju je pred vama.

15. TURNEJA SLOBODNE ZONE (12-16. jul 2021)

Pet najboljih filmova sa 16. festivalskog programa filmskog festivala “Slobodna Zona”, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazani u kragujevačkom Studentskom kulturnom centru od 12. do 16. jula 2021. godine.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, a projekcije počinju od 21:00.

Ponedeljak, 12. jul u 2100
Letnja scena SKC
Slobodna zona – Undine (igr.) – r. Christian Petzold / Nemačka, 2020, 91′

Da li je potraga za pravom ljubavi u stvari samo mit? Možda se zbog toga glavna junakinja i zove Undine poput vodenih nimfi, mitoloških bića koje se svete svojim ljubavnicima za neuzvraćenu ljubav?

Undine je istoričarka koja radi kao kustoskinja u jednom od muzeja u Berlinu. Nestvarno lepa, zna sve o Humbolt Forumu, a način na koji iznosi svoje znanje o istoriji grada koji je izgrađen na močvari posetiocima muzeja je koliko profesionalan, toliko i graciozan. Njena stara ljubav Johanes odlazi, i ceo njen svet se raspada. Dani prolaze, a njen pogled dok drži prezentacije luta prema dvorišnom kafeu tražeći da li je on i dalje tu…ili je još uvek tu…ili je opet tu. Sasvim slučajno upoznaje Kristofa, ronioca na podvodnim istraživanjima. Zaljubljuje se u njega i čini se da novi život za nju tek počinje kada mit o njenom imenu počinje da se razvija.

FESTIVALI I NAGRADE: Best Actress, FIPRESCI Award – Berlin / International Film Festival 2020 / Beijing International Film Festival 2020 / Miami Film Festival 2020.


Utorak, 13. jul u 2100
Letnja scena SKC
Slobodna zona – U slavu kraljici (dok.) – r. Tatia Skhirtladze, Anna Khazaradze / Austrija, Gruzija, Srbija, 2020, 82′

Priča o Noni Gaprindašvili koja je pokorila svet šaha i njene tri koleginice / konkurentkinje Nani Aleksandriji, Maji Čiburdanidže, i Nani Joseliani. Četiri Gruzijke vladale su svetskom šahovskom scenom godinama i smenjivale se na njenom tronu. U eri hladnog rata četiri sovjetske žene postaju ikone svetske emancipacije. U slavu kraljici otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje uvid u njihov sadašnji život kao i isečke iz života u samom vrhuncu njihovih karijera. Žene po kojima su cele generacije devojčica u nekadašnjem SSSR-u dobijale imena i danas su aktivne u svojim školama šaha, na seniorskim turnirima i takmičenjima. Kako kaže Nona Gaprindašvili je od najranijeg detinjstva imala takmičarski duh trudeći se da pobedi stariju braću i sve dečake u komšiluku i to je ono što joj je i posle pomagalo tokom turnira na kojima je igrala i protiv muškaraca, a prvu titulu je osvojila kada je imala samo 21 godinu.

FESTIVALI I NAGRADE: CinéDOC Tbilisi International Film Festival 2020 / CinEast Film Festival, Luxembourg 2020.


Utorak, 13. jul u 2000
Galerija SKC
Izložba Taktilni dijalozi – Ana Vrtačnik

IZLOŽBU ĆE OTVORITI DANICA JEVĐOVIĆ, VIZUELNA UMETNICA.

Kako biramo svoj specifični materijal, naša sredstva za komunikaciju? Sasvim slučajno? Ili možda ona ipak biraju nas? Nešto nas vremenom provocira, obraća nam se na specifičan način, bilo da je to zvuk, dodir, miris, tvrdoća ili mekoća, opčinjava nas i zahteva od nas da se oblikujemo i da ga oblikujemo. U tom procesu polako pronalazimo svoj jezik i kao kretori uključeni smo konstantno u dijalog sa našim medijumom. U mom slučaju su me uhvatile niti, zaista protiv moje volje. Da radim sa nitima činilo mi se previše meko, previše senzibilno. Želela sam da nešto snažno osvojim! Ali okolnosti su me zarobile u niti, potpuno zapetljale i na kraju potpuno osvojile. Naučila sam da ih slušam i govorim njihov jezik. Susret sa sopstevnim delom odigrao se tako na integralan način gde je stvaranje shvaćeno kao oblik mišljenja, materijal je postao zamena za emociju i ideju, a taktilnost moj medij komunikacije.

U kontekstu feminizma na umetničkoj sceni druge polovine XX veka mnoge umetnice radile su sa tekstilom, sa mekim formama i materijalima. To je bio njihov način da se izdvoje od čeličnih konstrukcija zastupljenih umetnika u to vreme. Upravo zbog seksističkog povezivanja tekstila sa „ženskim radom“ ili „ukrasom“, feminističke umetnice su ga koristile da osude balans snaga u umetničkom svetu. Senzibilnost i intimnost mekih materijala na taj način okrili su mi se kao snaga, a ne slabost.

Bogato teksturirane površine, sa reminiscencijom na organske forme, stvorene su teškim i dugotrajnim energetskim procesom trljanja i gnječenja vunenih vlakana sve dok se ne spoje u jednu celinu. Svaki rad na kraju se transformiše u jedinstven umetnički komad, hibrid slike i skulpture. „Taktilni dijalozi“ tako govore o novootkrivenoj slobodi kojom sam se kretala između različitih medija, o neočekivanim i simboličkim tekstilnim primenama, o taktilnosti, privlačnosti i averziji, ali i kreiranju umetnosti koja provocira svojom mekoćom i vitalnošću.

Ana Vrtačnik rođena je 1991. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Osnovne i master studije slikarstva završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno je student završne godine doktorskih studija na istoj Akademiji gde se bavi istraživanjem primene biomimetičkih formi i prirodnih mekih materijala kroz formu slike, skulpture i instalacije. 2016. godine bila je stipendista letnje Akademije u Salzburgu gde je pohađala program „Painting Laboratory“ kod profesorke Varde Caivano. Naredne godine učetvuje na jednomesečnoj rezidenciji koju organizuje „Red Gate“ galerija u Pekingu gde sa još četvoro umetnika iz Velike Britanije organizuje izložbu „Good neighbours“.

Do sada je imala brojne samostale i grupne izložbe, kolaboracije i publikacije sa različitim umetnicima, kustosima, institucijama i galerijama širom sveta (Kina, Švajcarska, Belgija, Holandija, Austrija, Danska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Španija…). Osvojila je nekoliko nagrada iz oblasti umetnosti od kojih su najznačajnije: nagrada fondacije „Mali princ“, nagrada fondacije „Milivoj Nikolajević“, Nagrada Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate u umetnosti, Prva nagrada za pozorišni plakat na 58. festivalu „Sterijino Pozorje“…


Sreda, 14. jul u 2100
Letnja scena SKC
Slobodna zona – Pad kralja (igr.) – r: Rodrigo Sorogoyen / Španija, Francuska, 2018, 142′

Manuel je uticajni političar u regionu kojem sve ide od ruke. Međutim, njegov savršeni život počinje da se raspada nakon što su procurile vesti o njegovom učešću u korupcijskom fondu sa Pakom, jednim od njegovih najboljih prijatelja. Dok mediji počinju da izveštavaju o razmerama skandala, stranka se zbija u redove i samo Pako izlazi neozleđen. Manuel je proteran iz kraljevstva, a izdali su ga oni koji su mu bili prijatelji do pre samo nekoliko sati. Iako stranka želi da na njega svali svu odgovornost, Manuel se ne predaje. Uz jedinu potporu supruge i ćerke, Manuel shvata da je primoran da se bori protiv mašinerije korupcije koja je godinama dobro podmazivana kao i protiv partijskog sistema u kojem kraljevi propadaju, ali carstva opstaju.

FESTIVALI I NAGRADE: London Film Festival 2018 / San Sebastian International Film Festival 2018 / Toronto International Film Festival 2019.


Četvrtak, 15. jul u 2100
Letnja scena SKC
JALDA, NOĆ ZA OPROŠTAJ (igr.) – r: Massoud Bakhshi, / Francuska, Iran, Nemačka, Švajcarska, Luksemburg, 2019, 89′

U Iranu TV rijaliti može da zameni pravdu, ako Bog da! Marijam je 22-godišnjakinja osuđena na smrt zbog ubistva svog muža, 65-godišnjeg Nasera. S obzirom da je kazna već izrečena jedino ko može da joj pomogne je Mona, ćerka ubijenog sa kojom Marijam mora da učestvuje u rijaliti programu, kao i broj glasova za oprost koji osvoji od publike. Ovaj šou snima se tokom Jalde, noći predviđene za oprost koja je ujedno i zimska kratkodnevnica, veoma važna i poštovana u iranskoj kulturi. Film je snimljen na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mesto za pravdu. U ovoj drami, Marijam je ta koja mora da moli za oprost i život.

FESTIVALI I NAGRADE: Grand Jury Prize – Sundance Film Festival 2020 / Best Screenplay – Sofia International Film Festival 2020 / Berlin International Film Festival 2020.


Petak, 16. jul u 2100
Letnja scena SKC
LEPŠI SVET (dok.) – r: Erwin Wagenhofer / Nemačka, Austrija, 2019, 116′,

Kako treba da izgleda dobar i uspešan život? Da li je drugačiji način života uopšte moguć? Ovo je film koji traga za odgovorima na ova pitanja. Rezultat je priča o perspektivama bez straha, o povezanosti u muzici, prirodi i društvu, o ljudima sa različitim idejama, ali sa jednim velikim, zajedničkim ciljem: održivim i lepšim svetom. Reditelj Ervin Vagenhofer traga za lepotom i dobrotom i prikazuje ljude koji stvaraju nešto inovativno i korisno. Žene bez obrazovanja koje grade solarne panele po selima širom sveta. Vizionari koji pusta polja transformišu u nove zelene oaze. Šumar koji razvija izgradnju najzdravijih kuća u svetu. Duhovni vođa sa svojim nestašnim i suštinskim porukama i njegova sestra sa Tibeta sa ogromnim srcem za mlade. Mladi džez trio, pijanista… Ovaj film ih sve spaja. Da li će na kraju sve biti u redu? Da, na kraju sve može ispasti kako treba.

FESTIVALI I NAGRADE: The Prague International Film Festival 2020 / European Film Festival Palić 2020 / Underhill Fest 2020.


Subota, 17. jul
Letnja scena SKC
Street Art

SKC u saradnji sa ARTIUM-om i Recognize Crew-om spremaju ovogodišnje izdanje Street Art festivala koje vas očekuje na našoj Letnjoj sceni! U dvodnevnom programu 17. i 18. jula spremili smo vam pregršt poslastica i predstavljamo radionice, grafite, bazar, chill zonu, party style battle i muzički program!

Subota, 17.07. će biti jedan sasvim zabavan dan posvećen održavanju istinskog odnosa prema Hip Hop kulturi i obojen svim plesnim (Social Dance) stilovima koji su od samog nastanka predstavljali našu kulturnu komunu.
Na ovom Jam-u akcenat će biti na kreativnosti, druženju i kreiranju pozitivnih vibracija.
Jednostavno Fanki Kafana u kojoj su SVI pozvani i dobrodošli.

𝗖𝗛𝗜𝗟𝗟 𝗢𝗨𝗧 𝗭𝗢𝗡𝗔 :
13:00 – 24:00

GRAFFITI SESSION:
13:00 – 19:00 h

PLESNE RADIONICE:

13:00 -14:00 h House – Vesna | Groove (Novi Sad)
14:00 – 15:00 h Breaking – Darko a.k.a Bursa | Recognize Crew (Beograd)
14:00 – 15:00 h Popping – Dedicate | 2Hot4Stage (Šabac)

Usled prisustva covid-19 pandemije broj učesnika po radionici je limitiran na 20 osoba.

𝗪𝗔𝗥𝗠 𝗨𝗣 𝗦𝗘𝗦𝗦𝗜𝗢𝗡 :
15:00 – 17:00 h

BAZAR DOMAĆIH BRENDOVA :
Dechko Tzar | Epx Design | Magical Gypsy Store | Picicutto | Sk8 Rings | Milena Andrić | Fluffy Pup
16:00 – 21:00 h

𝗣𝗔𝗥𝗧𝗬 𝗦𝗧𝗬𝗟𝗘 𝗕𝗔𝗧𝗧𝗟𝗘 (takmičenje)
17:00 – 21:00 h
HOST : Funky Johny
SUDIJE:
Bursa, Vesna, Dedicate

DJ : Scratchmaster TAK

𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿 𝗣𝗮𝗿𝘁𝘆 (Š𝗔𝗡𝗞’𝗙𝗔𝗡𝗔)
22:00 – 24:00 h
DJ : Nezoob

Nedelja, 18. jul u 2100
Letnja scena SKC
Lollobrigida – Street Art Festival

Lollobrigida je elektro-pop bend poznat po neverovatnoj energiji živih nastupa. Plesni ritmovi, pulsirajući basevi, neobični tekstovi i harizmatična front devojka Ida Prester vode vas na putovanje od diska 80ih, preko furioznog panka do letnjih morskih terasa. Obucite cipele za ples, pronađite šljokice i leptir kravate i pripremite se za veče plesa!

Dobitnici su i prestižne MTV awards 2009 a zadnjih 15 godina bend žari i pali po žurkama, klubovima i festivalima celog regiona. Overili su Exit festival, Sziget, Sea dance, Warrior dance, Schengenfest, D9vet a sada su po prvi put u Kragujevcu!

Najveće pozornice osvajaju s lakoćom i nenadmašnim šarmom. Energičan nastup, zarazni refreni i disko ritam nateraće vas da se razmrdate!

Cena ulaznice u predprodaji je 600rsd, na dan koncerta 800rsd.

Karte se mogu kupiti u predprodaji u Studentskom kulturnom centru od 10:00 do 14:00 i na samom ulazu na Letnju scenu SKC-a po prodajnij ceni.

DJ RADIONICA :
Scratchmaster TAK+ nagradna igra

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.