October 26, 2020

Kravcev u plavom, nova izložba Miše Mihajla Kravceva u Beogradu

Foto: kravcev.com

Posle više od godinu dana i brojnih značajnijih izložbi po svetu, Miša Mihajlo Kravcev, jedan od najplodnijih i svakako poznatijih savremenih slikara, ponovo izlaže u svom rodnom gradu.

“Kravcev u plavom” naziv je nove izložbe Miše Mihajla Kravceva, koja će biti otvorena 17. novembra u 19 časova u Centru lepih umetnosti “Guarnerius” (Džordža Vašingtona 12) u Beogradu.

Ovoga puta biće izložene isključivo plave slike ovog umetnika po ličnom izboru doajena srpske likovne scene g. Momčila Moše Todorovića, koji je sa svojom galerijom “Radionica duše” ujedno i organizator izložbe.

Izložbu će uz g. Todorovića otvoriti i Maja Živanović, likovna kritičarka koja je za ovu priliku i napisala uvodni tekst u katalogu.

Kako navodi u svojoj kritici Maja Živanović, plava boja Miše Kravceva, od lazurne tirkizne do ultramarina, su prostori vanpojavnog i magičnog iz koga izviru nestvarne arhetipske ženske figure, lepršave vile, silfide lakih krila i andjeli, obasjane svetlošću mesečine. Neraskidivo spojene sa vazduhom, prikazane su fluidno i posrebreno, u pokretu, zanosu, igri ili dok sviraju, u belim odorama i naglašene putenosti. One su motiv gotovo svih slika, pandan nematerijalnih savršenih bića – oličenja lepote. Mesec, najnežnija iluminacija na noćnom nebu, predstavlja nesvesni deo naše prirode – ljudsku dušu. Konji, pegazi i jednorozi, još jedan od motiva prisutnih u poslednjem ciklusu ovog slikara, uvek su u pokretu, kao znamenje čistote i slobode, podsećaju nas na neuhvatljivo. oni su spona izmedju dva sveta – ovozemaljskog i nebeskog.

“Mišine kompozicije su skladne, istovremeno narativne i lišene suvišnih detalja. Njegove harmonične slike sintetizuju u sebi radost koju izaziva plava boja svih nijansi. Boje mora i neba, što su tamnije – više nas privlače. Sagledavajući kompozicije gde je transponovan čitav svet nadrealnih lepršavih bića, čija se moć ogleda kroz živopisne srebrne i zlatne kose, mi uranjamo u ono podsvesno, skriveno u svakom od nas”, reči su Maje Živanović.

“Sve što čovek može da oseti – ja ću pokušati da prenesem na platno. Jer svet nije samo ono što vidimo. Kada zažmurimo, budi se čitav univerzum svega onoga što je duboko u nama i svuda oko nas, onoga od čega smo sazdani.”

Kravcev ističe da ima svoj specifičan stil, koji se, kako kaže, najlakše razaznaje upravo na njegovim plavim slikama.

“Ova izložba je stara ideja g. Todorovića koji je uvek posebno isticao te moje jednopotezne plave slike. Mislim da je to malo i pitanje ukusa, u inostranstvu ističu posebno moj kolorit, Maja Živanović osim kolorita i atmosfere posebno voli moje flamingose. U svakom slučaju, da mi je bilo ko drugi predložio izložbu samo jedne vrste slika, glatko bih odbio, ali ipak dopuštam da jedan vizionar kalibra Moše Todorovića vidi i nešto što ja još uvek možda ne primećujem, a to će već vreme pokazati, ali opet, šta u slikarstvu i umetnosti nije pitanje ukusa.”

Posetiocima će, tokom trajanja izložbe, biti dostupna i velika ilustrovana monografija Miše Mihajla Kravceva, koju je prošle godine objavila izdavačka kuća “Dereta”, a koja će na izložbi moći da se kupi sa specijalnim sajamskim popustom. Inače, izložba će biti otvorena do 1. decembra.

“Ja ne slikam da bih Vas zadivio zato što ste nešto prepoznali – ja slikam da Vam udahnem i prenesem nešto što će Vas kompletno ispuniti i što ćete uvek iznova poželeti i prihvatiti kao deo sebe i svoje duše – i što je svaka duša, kao deo one jedne jedinstvene, oduvek imala i osećala”.

Uspesi Kravceva u inostrantvu

U poslednjih nekoliko godina, Kravcev je imao zaista izuzetne uspehe, posebno u inostranstvu.

Nedavno, učestvovao je uz druge odabrane slikare iz celog sveta, na izložbi u Veneciji u sklopu pratećeg programa upravo završenog filmskog festivala. Bio je veoma zapažen na velikoj aukciji slika, koju su neki od vodećih evropskih kritičara organizovali na SKY televiziji, a ista televizija pripremila je o njemu i posebnu reportažu. 

Osim zapažene velike samostalne izložbe u Milanu, marta 2019, koju je lično otvorio g Đorđo Graso, stalni selektor Venecijanskog Bijenalea, učestvovao je na velikoj revijalnoj međunarodnoj kolektivnoj izložbi u velelepnoj palati Zenobio, u sklopu Venecijanskog Bijenala 2019, na međunarodnoj kolektivnoj izložbi u Materi, prošlogodišnjoj kulturnoj prestonici Evrope, Velikoj Božićnoj izložbi, kao i na još nekoliko značajnih izložbi tog ranga.

Prolećna kafa / Miša Kravcev

“Smatram da je jedini put slikarstva danas u onom duhu koje nijedna mašina ne može preneti niti udahnuti i zato odbijam da kopiram već naslikano ili slikam po uskim ustanovljenim šablonima, onako isto kao što tramvaj ide po šinama, u krug i uvek isto.”

Foto: Miša Kravcev