Roman “Jutarnja zvezda” Vladimira Vujinovića, objavljen u decembru 2019, triler je koji se podžanrovski može suziti na “whodonit crime”, odnosno na policijski procedural. Prvi je takve vrste u domaćoj književnosti.

U pitanju je uzbudljiva priča o grupi beogradskih policajaca koja lovi nemilosrdnog serijskog ubicu. Priča bogata narativnim rukavcima, neočekivanim obrtima i lažnim tragovima. Krimić čiji se glavni junak Filip Vujić umnogome razlikuje od onih stereotipnih američkih detektiva sklonih nasilju, alkoholu i samodestrukciji.

Roman se oslanja na bogatu tradiciju skandinavskih i anglo-američkih trilera, ali priča obiluje originalnim lokalnim osobenostima i karakteristikima. Kompleksna misterija gradi se jednom autorskom erudicijskom metodom koja uključuje oblasti kao što su: forenzika, pravo, psihologija, astronomija, filozofija, teologija.

Foto: Promo

“Jutarnja zvezda” prati razvojni put jednog monstruma, pokušavajući da dopre do njegovih psiholoških motiva, čime uveliko nadilazi stroge šablone žanra. Likovi iz knjige neretko vode duboke dijaloge koji se tiču smisla postojanja i njihovih ličnih udesa.

“Jutarnja zvezda” je mračna priča koja zaranja duboko u prirod zla, tražeći odgovor na večno filozofsko-religijsko pitanje o tome da li se neko rađa zao ili to postaje tokom života.

O autoru

Vladimir Vujinović je rođen 1976. godine u Somboru, gde i sada živi i radi. Kratka proza mu je objavljivana u mnogim književnim časopisima. Godine 2014. objavio je elektornsku knjigu Stvarnost Ivana Karamazova. Pisao je književne kritike za Yellow Cab. Kao bloger se istaknuo pišući članke za nekoliko više ili manje znanih sajtova i portala. Roman “Jutarnja zvezda” (Otvorena knjiga) objavio je u decembru 2019.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.