Nakon svetske premijere u Lokarnu, novi film Srđana Dragojevića privukao je veliku pažnju mnogobrojnih sajtova i portala specijalizovanih za sedmu umetnost. Tekstove o „Nebesima“ i intervjue sa rediteljem objavili su „Varajti“, „Sineuropa“ i drugi.

Leo Baraklou iz „Varajetija“ je sa Dragojevićem uradio opsežan intervju, u uvodnom delu teksta ističući da je reditelj, kroz tri priče o čudima, na satiričan način prikazao život u Istočnoj Evropi, te da je „prizvao grotesknu viziju bivših komunističkih zemalja nakon njihovog pomeranja ka kapitalizmu“.

Na sajtu „ICS film“, Dragojevićeva nova režija se poredi sa režijama Pjera Paola Pazolinija, konkretno sa njegovom „Trilogijom života“ koju sačinjavaju omnibus-filmovi „Dekameron“, „Kanterberijske priče“ i „Cvet 1001 noći“. U ovom tekstu se ističe: „Postkomunističko okruženje daje nepogrešiv politički podtekst svim pričama, s tim da za uživanje u filmu nije potrebno mnogo predznanja o novijoj istočnoevropskoj istoriji – Dragojevićevo brzo i beskompromisno pripovedanje odlučno zabavlja gledaoca. Ovaj vrhunski sklopljen triptih ima potencijala za uspešno prikazivanje na filmskim festivalima širom sveta, kao i u bioskopima specijalizovnamim za umetničke filmove.“

Sajt „Le Temps“ naziva Dragojevića „gospodarom srpske komedije“, posebno pohvalivši prvi segment filma. Monika Delgado na sajtu „Desistfilm“ zaključuje da Dragojević u potpunosti predan crnoj komediji, te da „pruža sažnu i britku političku osudu.“

Vladan Petković je na sajtu „Cineuropa“ film pohvalio sledećim rečima: „Kao što je uvek slučaj kod Dragojevića, likovi su pre svega arhetipovi, karikature ili metafore. Uprkos tome, visok kvalitet izrade, talenat i nadahnuće čine da ovaj film bude izuzetno privlačan za gledanje“.

Film „Nebesa“ je crna komedija ispričana kroz tri priče koje se proteže tokom tri decenije (1993, 2001, 2026) i istražuje uticaj čuda na savremeno društvo „Nebesa“ su 5. avgusta 2021. godine imala svetsku premijeru u „Glavnom takmičarskom programu“ („Concorso Internazionale”) Filmskog festivala u Lokarnu.

Film su producirali Biljana Prvanović i Srđan Dragojević (produkcijska kuća Delirium), uz podršku Filmskog centra Srbije. Film „Nebesa“ će pred srpskom publikom biti premijerno prikazan 25. avgusta, na zatvaranju 4. izdanja Dunav film festa u Smederevu.

Foto: Promo.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.