Desi li vam se nekad da zaplačete, onako, bez razloga? Lijete krokodilske suze iako ste imali jedan dobar dan iza sebe. Slivaju se slane kapljice niz obraze, prljaju stakla vaših naočara. Završavaju negde na podu. Ali ih vaš grkljan dobro oseća. Ne napinjete se da plačete još. Pretvorili ste se u potok. Koji je u jednom momentu presušio. I ponovo je sve u redu.

Verovatno vam se desi.

Nedavno sam razmišljajući o trenucima slabosti kada se ove suze kotrljaju niz moje lice zaključila da me drma kriza dvadeset i pet. To su one godine. Završili ste fakultet (ili ga još uvek završavate), a treba naći posao, živeti, skućiti se i td. Želite da putujete, vidite svet, puni ste elana i u isti mah ne želite ništa od toga. To su one godine kada vas neko boli, i mislite da nikada neće prestati. To su one godine kada otkrivate ko ste. To su one godine kada ne poznajete sebe. Kada upoznajte vaše bore. Kada plaćate račune za struju. Kada sami kupujete namirnice. Kada umorniji dolazite sa žurke. Kada odlazite na posao nakon te iste žurke. Kada sve počinje teže da vam pada. Kada mislite da ste se konačno uozbiljili.

A onda sam saznala da moja teorija o prekretnici pada u vodu. Neki ovu krizu dožive i u dvadeset i sedmoj. Mene je stigla sa nepunih 25.

Plačem, plačem, plačem. Poput pesme koju napišem za nekoliko minuta, kao da doživim prosvetljenje. Možda u tome i jeste cela suština plakanja.

Plačete kad vas ne vide. Da kada vas vide ne biste plakali. Da kada vas vide budete ona koja se uvek smeje. Da kada vas vide budete ona koja samo pogne glavu na momenat, ali opet je tu. Da kada vas vide, ne vide nikad vas kada ste vi. Da kada vas vide ne pomisle da ste ikada zbog nečega plakali.

Plačete vi i pred drugima. Plačete u sebi. Kovitla se u vama taj neisplakani plač koji izbacite iz sebe nakon kupanja.

Kada se kupamo skidamo sa sebe prljavštinu. Skidamo sa sebe i neko breme. Razmišljamo. Kopka nas. Polemišemo sami sa sobom. Zaključujemo. Odlučujemo. Promatramo. I na kraju (kao nešto) shvatamo.

Lilo*


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
11
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
4
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.