November 2, 2021

Lidija Ćirić objavila novu knjigu “Kvintni krug”

Lidija Ćirić vraća se ove jeseni s novom knjigom – “Kvintni krug” u izdanju Magnusa. Predstavljanje njene nove knjige održaće se 4. novembra u Galeriji gradske opštine Vračar s početkom u 19 časova.

O knjizi će na predstavljanjuu govoriti Ana Stišović i Dragana Bošković, dok će odlomke čitati glumica Svetlana Lazarević Sretenović.

Kvintni krug, komedija sa pevanjem na ivici pucanja, kako autorka žanrovski određuje svoj tekst, precizna je i sublimna slika ovog doba. Uz spisak lica, junaka drame Lidije Jelisavčić, stoji: Koni – pevačica i kućna diva, Faki – menadžer, kompozitor, tekstopisac, Angelina – dadilja i student, Kole – muž pevačice i poslovni čovek, Nevenka – novinarka i prijateljica, Voks – koreograf i telohranitelj. I svuda napomena: ima još.

Ima još, jer njih šestoro su sve i svi: javne ličnosti, telohranitelji, studenti sumnjivih fakulteta. Bivše prostitutke i kradljivice, dileri droge ili preprodavci parfema i firmirane garderobe. Iznevereni supružnici, roditelji bez interesovanja za potomstvo, prijatelji iz interesa.

Autentičnost priče garantuje pisac, rečeno je. Ali autorka nije samo, kroz sirovu leksiku i dramski uverljivu situaciju oslikala doba, već je dala i objašnjenje svih iskliznuća iz čestitosti, dostojanstva, empatije. U orvelovskoj stvarnosti, Koni ispred svog oltara – LCD televizora, živi simulakrume kojima meri vrednost sopstvene egzistenciju. U ležernoj kombinaciji marke „Kežual“ – koja joj zateže ono što ne sme biti šljampavo, i otkriva onoliko koliko je potrebno da erogeno telo diše, ona ne može, kao ni drugi junaci, ni dati od sebe ništa više, od zapevavanja „na prazno“.
Kvintni krug je surova, snažna, otrežnjujuća priča. Za one, koji još umeju da čitaju.

dr Ana Stišović

“Iz najbolje srpske komediografske tradicije razbokorila se komedija Kvintni krug Lidije Ćirić. Na nušićevsku liniju neodoljivo podsećaju intrigantni likovi njene drame, tipovi kao što su estradna zvezda Koni, njen muž  Kole, menadžer Faki, dadilja Faki, kao i novinarka Nensi i koreograf Voks.

Provala komičnog nastaje ovde usled sudara mentaliteta novokomponovanih zvezda i njihovih satelita sa njihovih socijalnim poreklom na koje ih stalno podseća glavna junakinja karakterom koji predstavlja simbiozu Sterijine Feme i delimično Kovačevićevog čoveka iz Zavičaja (prvenstveno zbog njene opsednutosti „plazma stvarnošću“) i opsesivnim praćenjem „javnih i tajnih“ događaja iz života  medijskih zvezda. Ova komedija, ne naših naravi, nego sodome i gomore estradne scene razvija se od naivnog dijaloškog nadgornjavanja i “trendseterskog“ izmotavanja likova koji su oličenje prevare, karikiranja njihovog načina života, vešte i uverljive opservacije njihovog trućanja i tračeraja  pa do brutalno komičkih i  grotesknih scena. A sve to dato, što je veoma bitno istaći, u prostoru velikog grada (uz jasno označavanje i njegovih ruralnih karakteristika) u  okviru sveta nove demokratije i ljudskih prava što delu daje snagu i značaj angažovane drame.

Velika vrednost ove drame jeste jezički kolorit, prvensteveno sleng- kao signal pomodarstva čijom kombinatorikom i veštom igrom nastaju  komični, duhoviti obrti, kalamburi. Neprestana, dinamička prepirka likova rezultira obiljem urnebesnih i  duhovitih doskočica. I didaskalije, i kad su pragmatična uputa za inscenaciju  i kad su ciljana književna tvorba,  sadrže poređenja koja izazivaju grohotan smeh, bilo da su to  lascivne erotsko-pornografske aluzijice, bilo da je reč o  jezgrovitmi komentarima naše političke, društvene, kulturne svakidašnjice.”

dr Milivoje Mlađenović, selektor Sterijinog pozorja u Predgovoru

Pročitajte još i:

Lidija Ćirić je srpska spisateljica mulitmedijalnog usmerenja. Do sada je objavila roman Rekvijem za jedan dan, zbirku priča “Bez ‘Dragi moji’”,knjigu pesama “Kabanica za suze”, poetski manifest “Prava Beograđanka”. Član je Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije.

TAGS: