Tema šestog stručnog vođenja istoričara mode Stefana Žarića, koje će biti održano ovog vikenda (23. i 24. januar) u 12 sati, je “London Calling: Gotje, Vestvud, Mekvin”.

Inspirisani temom, tim MSUB pripremio je specijalnu poslasticu za svoje posetioce – stručno vođenje na engleskom jeziku u subotu, 23. januara, u 12 časova. Ako ovaj vikend želite da „otputujete“ i osvežite svoje znanje engleskog jezika ili imate prijatelje koji nisu sa našeg govornog područja, onda je poseta izložbe u subotu u 12 časova pravi izbor za vas.

 Kao pariski modni dizajner, Gotje je izuzetno privržen svom gradu koji mu je neretko služio kao mizanscen za njegove kreacije. Topos grada kao prostora emancipacije slobode ali i kao prostora ‘urbane divljine’ različitih subkultura oduvek je zauzimao posebno mesto u Gotjeovoj kreatorskoj poetici. Od početaka njegove karijere, London je za Gotjea bio urbana džungla, neiscrpan izvor inspiracije, ali i grad koji ideju pobune i anti-komformizma estetizuje putem mode. Značaj Londona za Gotjeov modni izraz najviše se oslikava u intervjuu za Gardijan iz 1986. godine, u kojem je francuski kreator izjavio da „voli London i smelost Britanaca koji se usuđuju da pokažu svoje ličnosti kroz ono što nose“. Pank i ska pokreti, Džejms Bond, ekscentričnost Londonaca i naravno, Gotjeova fasciniranost Vivijen Vestvud omogućili su mu da francuski modni istoricizam poveže sa sadašnjošću, transponujući estetiku londonskih ulica u svoj dizajn. Uporednom analizom Gotjeovih kreacija i ostvarenja kultnih britanskih dizajnera, Vivijen Vestvud i Aleksandera Mekvina kao predstavnika estetike londonskih subkultura, vođenje akcentuje interkulturalni potencijal mode i njenu ulogu u kulturnim revolucijama, preispitujući ideju modne prestonice“, ukratko o temi kaže istoričar mode Stefan Žarić.

Najmlađe posetioce i ovog vikenda u Muzeju savremene umetnosti očekuju radionice, koje realizuje i vodi Natalija Dabić, muzejski edukator i likovni pedagog. Radionice su namenjene deci uzrasta od 4 do 12 godina, a polaznici će, uz sve propisane mere (obavezno korišćenje zaštitnih maski, dezinfikovanje ruku i obavezno držanje rastojanja od 2 metra, u grupama od najviše desetoro), imati priliku da osim kreativnog izražavanja saznaju razne zanimljivosti vezane za rad i dela umetnika Žana Pola Gotjea.

Radionice se održavaju subotom u dva termina: 13:00 – 14:30  i 15:00 – 16:30 u prostoru MSUB, a materijal koji je potreban za rad je obezbeđen. Svi zainteresovani roditelji mogu prijaviti svoje dete na radionicu putem email-a:  [email protected] . U prijavi je potrebno napisati termin dolaska, ime i prezime deteta, godine, ime jednog roditelja i kontakt telefon.

Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn putem preko sajta servisa Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju u vremenskim slotovima.

Foto: Miljana Miletić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.