Lov na blago, jedna od najpopularnijih beogradskih aktivnosti Evropske noći istraživača, ove godine biće održan u izmenjenim okolnostima, a prvi tragovi i naučni zadaci za mališane pristizaće već od utorka, 17. novembra.

Jurišanje gradom uz mapu sa lokacijama, izvođenje eksperimenata i usvajanje novih znanja iz fizike, hemije ili biologije, uz mnogo zabave i akcije – tako je izgledao naučni Lov na blago tokom prethodnih godina.

S obzirom na to da će, u skladu sa trenutnom situacijom i važećim merama, Evropska noć istraživača ove godine biti održana u virtuelnom svetu, organizatori manifestacije odlučili su da Lov na blago organizuju na nešto drugačiji način.

Tokom sedam dana, počev od 17. novembra, na sajtu  www.nocistrazivaca.rs i društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram biće objavljivan po jedan naučni zadatak.

Kao krajnji rezultat svih uputstava mališani treba da dobiju pravi kristal, koji bi trebalo fotografisati i poslati na adresu [email protected].

Uz foto materijale potrebno je navesti ime i prezime kontakt osobe, adresu stanovanja i broj telefona.

Da bi se pripremili za Lov na blago i spremno dočekali prve zadatke, roditelji i mališani već sada mogu da nabave neophodan materijal. Za pravljenje kristala potrebno je pripremiti: plavi kamen (prah, ne rastvor), voda (poželjna je demineralizovana voda, poput one koja se koristi za peglu), posuda za kristalizaciju (npr. čaša, šolja, činija), posuda za zagrevanje rastvora (metalno lonče, džezva), konac (najlon ili za šivenje), držač za kristal (olovka).

Sva deca koja izvedu uspešno zadatke i pošalju fotografije svojih radova dobiće diplome mladih istraživača, a sto pedeset najlepših i najzanimljivijih kristala biće posebno nagrađeno.

Spisak nagrađenih biće objavljen u četvrtak, 26. novembra na zvaničnom sajtu www.nocistrazivaca.rs, uz raspored za dodelu nagrada koja će biti organizovana u petak 27. novembra, u okviru Evropske noći istraživača. Preuzimanje nagrada je lično.

Foto: Noć istraživača


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.