September 21, 2021

“Lovište”, triler Katarine Nikolić koji se čita u dahu

Arete predstavlja nešto novo u domaćoj književnosti. Kvalitetno napisan napeti triler koji ćete pročitati u jednom dahu – “Lovište” Katarine Nikolić.

Atmosfera neizvesnosti koja vlada ovim romanom potiče od neraščišćenih računa iz prošlosti. Kad se bivši novinar vrati u selo u kojem je živeo kao mladić, naizgled miran seoski život se odjednom uzburka. Situacija se pogoršava nestankom osmogodišnjeg dečaka, lovčevog sina. Optužbe su pale, puške su uperene, ali krivca još uvek nema. Lovište postaje savršeno mesto za ovu igru mačke i miša.

Ko je lovac, a ko lovina? Da bi pronašli odgovor, svi prisutni preispituju svoje živote.  A vreme ističe, jer dečak mora da bude pronađen pre nego što sneg prekrije sve tragove.

Ovaj jezivo realističan roman sa elementima toka svesti živo i precizno prikazuje anatomiju jednog zločina. Lišena suvišnih detalja, ovo je drama situacije koja nas tera da sami tragamo za onim što nije tu.

Lovište je priča o opsednutosti i  osveti, o okidačima u nama koji strpljivo čekaju svoj trenutak i o prošlosti koja nikad ne prođe.

Katarina Nikolić rođena je u Pančevu 1988. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2011. godine. Kao koscenarista radila je na filmu “The Pond” koji je 2021. godine premijerno prikazan u SAD-u. Koautorka je monodrame “Petar” (2014) koja je igrana u zemlji i inostrananstvu. Svoj prvi roman “Kazablanka” napisala je sa devetnaest godina. Ubrzo su usledile i druge knjige, zbirke priča, filmski eseji. Njeni romani su filmični, gotovo scenaristički tačni, a mnogi sadrže i direktne aluzije na određene dogadjaje u okruzenju kao i poznate filmske naslove. Katarina iskljucivo piše u muškom rodu. “Lovište” je njen peti roman.

Foto: Promo