Ava Gardner, Orson Vels, Keri Grant, Elizabet Tejlor i Marlen Ditrih samo su neke od zvezda nove izložbe Instituta Servantes „MAD about Hollywood“ koja će od 10. maja biti predstavljena beogradskoj publici.

Reč je izložbi fotografija u organizaciji Autonomne pokrajine Madrid, koja otkriva tragove koje su sredinom prošlog veka u Madridu ostavile filmske zvezde zlatnog doba Holivuda dok su radile i živele u španskoj prestonici. Izložba „MAD about Hollywood“ sastoji se iz dva dela, od kojih će prvi deo biti otvoren već 10. maja u holu Jugoslovenske kinoteke. Drugi deo izložbe biće otvoren 18. maja u galeriji Instituta Servantes.  

Postavku čine fotografije iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, časopisi i audiovizuelni materijali na kojima se nalaze likovi Ave Gardner, Orsona Velsa, Kerija Granta, Elizabet Tejlor, Marlen Ditrih i brojnih drugih zvezda, zahvaljujući kojima imamo utisak da šetamo ulicama Madrida i prisustvujemo snimanjima koja su se odigrala u pejzažima ove regije. Izložba nas upoznaje sa holivudskim nasleđem u Madridu, ali ukazuje i na madridski doprinos holivudskom umetničkom univerzumu, budući da su mesta poput Muzeja Prado, avenije Paseo de la Kasteljana, dvorca Mansanares ili planinskog venca La Pedrisa, postala poprišta ovih holivudskih superprodukcija.

„Izložba je iziskivala značajan istraživački rad po različitim arhivima i kolekcijama fotografija. Fotografije, od kojih je većina do sada neobjavljena, spontane su, prirodne i svakodnevne, nastale na granici fotoreportaže i pristojne paparaco fotografije“, navodi kustoskinja izložbe Esperansa Garsija Klaver. „Ovaj projekat doprineo je da i dalje prisutni trenuci iz života i stvarnosti ugledaju svetlost dana, ali je prikazao i do tada nikad viđene magične trenutke, zahvaljujući nespornim protagonistima ‘fabrike sreće’ (poznatim samo iz časopisa i sa filmskog platna), iz jedne od najvažnijih etapa u istoriji kinematografije u kojoj je Madrid bio jedan od filmskih centara.“

Foto: © Keri Grant na terasi hotela „Feniks” u Madridu, s pogledom na Kolumbov trg, april 1956. Autor: Herardo Kontreras, Arhiv fotografija Herardo Kontreras, Regionalna arhiva Autonomne pokrajine Madrid

Pedestih godina, nakon izmeštanja filmskih setova van Holivuda, u Madrid pristižu superprodukcije i on postaje sedište međunarodnih projekata, dolazaka i odlazaka glumaca i filmskih radnika, što je dovelo do snimanja filmova poput „Spartaka“ Stenlija Kjubrika, „Ponoćnih zvona“ Orsona Velsa, „Doktora Živaga“ Dejvida Lina ili „Sida“ Entonija Mana. Pored toga, međunarodna snimanja podstakla su kvalitet i međunarodne angažmane španskih filmskih stručnjaka poput Hila Paronda, Ivon Blejk, Manuela Berengera i Tedija Viljalbe.

Ovaj kontekst obogatio je i Madrid elegancijom i uzvišenošću velikih glumaca. Filmske zvezde  koje su se pojavljivale u časopisima ili na filmskim platnima, mogle su da se sretnu i na obližnjim mestima: Grejs Keli kako prisustvuje misi u manastiru Los Heronimos, Odri Hepbern koja kupuje u kvartu Salamanka, Entoni Man i Čarlton Heston u poseti dvorcu Mansanares el Real ili Sofija Loren koja snima u „Bronston studiju“ u Las Matasu.

„MAD about Hollywood“ objedinjuje brojne fotografije, ali i časopise iz institucija kao što su Regionalni arhiv Autonomne pokrajine Madrida, Agencija EFE, Nacionalna biblioteka Španije, Španska kinoteka, Getty Images i značajnog broja privatnih kolekcija.

Foto: © Marlen Ditrih silazi niz stepenice aviona po dolasku u Madrid povodom nastupa u Sali za priredbe “Paviljon” (Park Retiro). 4. jul 1960. Autor: Herardo Kontreras, Arhiv fotografija Herardo Kontreras, Regionalna arhiva Autonomne pokrajine Madrid

Izložba je deo pratećeg programa 13. festivala savremenog filma na španskom jeziku „Španski metar“ i biće otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci do kraja juna, a u galeriji Instituta Servantes sve do 16. avgusta. Ulaz je slobodan, uz poštovanje važećih epidemioloških mera.

Foto: © Elizabet Tejlor i Majkl Vajlding sa novinarima u hotelu Kasteljana Hilton u Madridu, septembar 1953. Autor: Herardo Kontreras, Arhiv fotografija Herardo Kontreras, Regionalna arhiva Autonomne pokrajine MadridKako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.