June 30, 2020

Maja Šuša: Bašta Fest je moj vetar u leđa

Foto: Aleksandra Poguberov

Ovogodišnji filmski program Bašta Festa je nešto drugačiji od prethodnih. Tačnije sadrži sedam debitantskih filmova reditelja koji su do sada bili deo Bašta Festa, a koji su imali svoje premijere u protekle dve godine. Festival besplatnog karaktera, čije se programske celine odvijaju na otvorenom od 23. do 26. jula pokušali smo da dočaramo na atipičan način, u želji da izbegnemo klasična pitanja i probudimo vaša čula. U razgovoru sa Majom Šušom, umetničkom direktorkom Bašta Festa, saznajemo…

KK: Majo, kako miriše Bašta i koji mirisi te uvek podsete na letnji period kada se festival održava?

MŠ: Na borove, reku i maline. Na hladni blagi vetar dok pada veče (da smiri izgorelost).

KK: Kada bismo govorili o ukusima, u kojoj meri se publika nakon prvog zalogaja vraćala na festival i koji tajni sastojak ih mami da iz godine u godinu budu tu?

MŠ: Najlepši marketing Bašta Festa je od usta do usta. Publika koja se vraća dovodi još širu ekipu. Verujem da je sastojaka mnogo – neverovatna priroda, šuma, reka, jezera, dobri filmovi, đuskajuće žurke, ali onaj posebni sastojak koji je teško prepričati je taj čarobni osećaj slobode, entuzijazma, koji se širi na svakog čoveka, kao i zajedništva koje ipak može nešto da stvori i promeni.

Foto: Bašta Fest Promo

Pročitajte još i: Sedmi Bašta Fest – ove godine u izmenjenom formatu


KK: Kojim filmskim žanrom bi opisala program ovogodišnjeg festivala i šta je presudilo da se oni nađu na listi?

MŠ: Presudilo je nekoliko spoljnih faktora. Odlučili smo da se fokusiramo na domaće autore i autore iz regiona, kako bi oni mogli da dođu u Bajinu Baštu i budu u kontaktu sa publikom, što je jedna od najvažnijih stvari za naš festival. Do sada smo svako festivalsko izdanje zatvorili jednim dugometražnim debitanskim filmom, a ove godine se ispostavilo da je izbor samo jednog filma veoma težak, jer je protekla godina bila veoma plodna radovima mladih reditelja. Svi su veoma kvalitetni i specifični autori, tako da ne bih mogla da ih svrstam u jedan žanr, ali filmove povezuje iskrenost, autentičnost i priča koju osećamo koliko im je bilo stalo da je ispričaju.

KK: Kažu da je Bašta Fest događaj gde se osim kulture dolazi po prijateljstvo, ljubav, poznanstva, ideje i pozitivnu energiju. Šta je za tebe, na kraju cele priče najdragocenije?

MŠ: Za mene je najdragoceniji osećaj da se velikim radom, željom i odricanjem postižu čuda. Svake godine Bašta Fest je moj vetar u leđa za pristup životu i svim drugim projektima.

Foto: Bašta Fest

KK: Koja tri filma bi preporučila svima da odgledaju i kako bi glasila poruka dobrodošlice za 7. Bašta Fest?

MŠ: Festival otvaramo kratkim filmom „Ujed pčele u Velikim Pčelicama“ i debitantskim ostvarenjem „Moj jutarnji smeh“ reditelja Marka Đorđevića. Ovakvi filmovi su retkost i ono što Marko radi za domaći autorski film je ogroman korak posebnosti, pameti i talenta. Takođe, film koji ja lično mnogo volim i smatram da je sjajan i veoma važan je „Teret“ Ognjena Glavonića. Naša redovna festivalska poruka, koju ne mogu da izbegnem i ovog puta je – Baš ste dobrodošli!

Intervjuisala: Dragana Ilić

Foto: Aleksandra Poguberov