Izložba „Mapiranje duše – kroz prostor i vreme“ objedinjuje nekoliko stvaralačkih opusa autorke Marine Kocareve Ranisavljev. To su: Lična i kolektivna istorijaNeprekinuta priča i Mapiranje duše.

Ono što ih povezuje su: izmeštanje, kontinuitet i stvaranjeIzmeštanje – prostorno, vremensko, ideološko. U idejnom i kreativnom smislu, izmeštanje se odnosi i na postupak dekonstrukcije koji je zaokuplja od samog početka bavljenja modnim dizajnom, do danas kada to prenosi i u oblast štafelajnog slikarstva i multimedijalnih projekata. Dekonstrukcija kao uzrok promene značenja i pomeranja sa funkcionalnog i estetskog na koncept. Kao i u teoretskom radu (dobitnica je nagrade „Pavle Vasić“ za knjigu Moda i odevanje) i ovde je fokus na psihosociološkom aspektu ali i na strukturalnim i simboličkim promenama koje nastaju na relaciji subjekat – telo – odeća. 

Uspostavljanje kontinuiteta, autorka obelodanjuje povratkom slikarstvu, prateći tako duhovni luk do davne 1994. godine kada datiraju njeni predhodni likovni radovi, afirmisani upravo u galeriji Singidunum u kojoj i sada izlaže. U svakom pojedinačnom radu i celini postavke, takoreći od košuljnog platna do slike na platnu, od beline do kolorističke eksplozije, i ovde su najdubljem govoru duše otvoreni putevi. Očigledno je da onaj sloj najličnijeg, zatomljenog u biću, iskustvu i emocionalnom talogu umetnice teži da se ispolji u čisto likovnom vidu i time, zapravo, jednoj novoj zagonetki…

Autorka povezuje raznovrsne aspekte svog stvaralačkog rada i ostvaruje sintezu kroz ambijentalnu izložbu eksponata čije je polazište u okvirima mode, a ishodište u oblasti kompleksnog likovnog događaja. Utoliko je zamišljeni rad koji je pošao od takozvane „primenjene umetnosti“ jasan iskorak prema čistoj neutilitarnoj likovnosti. (Ljubica Jelisavac-Katić)

Izložba je otvorena do 19. juna u galeriji Singidunum.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
6
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.